Yazın diyet yapanların ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği "karpuz-peynir ikilisi" göründüğü kadar masum değil. Beslenme ve Diyet Bölümü Diyetisyeni Aysun Yurdakul, bu ikilinin çok miktarda tüketilmesi halinde kiloya neden olacağını söyledi:
"Karpuz-peynir ikilisinin çok miktarda tüketilmesinin kilo verdirmek yerine kilo aldıracağı unutulmamalı. Tercih edilen peynir, eğer çok yağlı ve tuzlu ise karpuzun miktarını da fazla kaçırırsanız,masum gözüken bir öğün, tam bir diyet faciasına dönüşebilir.
Karpuz yaz meyveleri içinde su oranı en yüksek olanı; aynı zamanda tadı ve serinletici özelliğinden dolayı en çok tercih edilen meyve. Karpuz -peynir ikilisini diyetlerde ana öğün olarak kullanmak yerine, miktarı iyi ayarlandığı zaman iyi bir ara öğün olarak kullanmak gerekir.
Ancak 15 adet üzümün, 12 adet kirazın, 5 adet eriğin ya da 1 adet incirin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini düşünürsek, akşam yemekten sonra televizyon karşısında yenilen meyve tabaklarının ne kadar kalorili olduğunu bilmemiz gerekir. Özellikle diyabet hastalarının da meyve şekerini fazla aldıkları zaman şekerlerini yükselteceğini bilmeleri gerekir."
ANTİOKSİDAN VE SU DEPOSU
Karpuz, C vitamini deposu ve mükemmel bir antioksidan meyve. Potasyum ve posa içeriği yüksek. Büyük bir dilim karpuz günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 80'ini karşılar. İçerdiği likopen ve beta karoten sayesinde tam bir cilt yenileyicisi ve bağışıklık sistemi destekleyicisi.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.