Ramazan ayında kilo almak istemiyorsanız, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmalı veya tatlı yerine meyve tüketmelisiniz. Diyetisyen Sezen Ünlü, Ramazan'da tatlı tüketimi ile ilgili bilgiler verdi...
Ramazan ayında oruç süresinin uzunluğu ile birlikte tatlı istekleri de artmaktadır. Çünkü uzun süre aç kalmak, kan şekerinde sürekli dalgalanmalar meydana getirir. Bunun için ilk çözümümüz orucu bir adet orta boy hurma ile açmaktır. Hurma, düşmüş olan kan şekerini ve tatlı isteğini kontrol etmede bize yardımcı olacaktır.
TATLIYI ARA ÖĞÜNDE YİYİN
İkinci olarak önem vermemiz gereken nokta ise, tatlıyı iftardan hemen sonra değil de, 1.5-2 saat ara verdikten sonra ara öğün olarak tüketmektir. Bu, iftar sofrasında bütün besinleri üst üste yiyerek mide hacmimizin artmasının önüne geçip hazmı kolaylaştıracak bir çözüm yoludur.
Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlılardan veya meyveli tatlılardan yana kullanmanızı tavsiye ederim. Bu besinler, hamurlu ve şerbetli tatlılara göre daha az şeker ve daha fazla besleyici ögeler içerirler. Şekerpare, lokma veya revani gibi ağır şerbetli tatlılar; besleyici özelliğe sahip olmadığı için işe yaramaz kalori almanıza neden olur.
HAZIR ALMAYIN
Tatlıları hazır almak yerine evinizde yapmanız her zaman için daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede içerisinde kullandığınız maddelerin içeriğini, katkı maddesi veya glikoz şurubu içerip içermediğini de bileceksiniz. Tatlılarınızın kalorisini düşürmek için meyveli tatlılarda şeker kullanmayabilir, sütlü tatlılarda ise az yağlı süt kullanıp içerisine eklediğiniz şekeri de yarı yarıya azaltabilirsiniz. Sütlü tatlılarınızın üzerine toz tarçın ekerek kan şekerinizdeki ani iniş-çıkışların önüne geçebilirsiniz.
Sahurda tatlı tüketiminden kaçınmalısınız. Tatlıların içeriğindeki yoğun şeker, gün boyunca susuzluğu tetikler. Sahurda tatlı tüketmek isterseniz porsiyon kontrolüne dikkat ederek ev yapımı meyveli yoğurt, bal veya ev yapımı reçel tercih edebilirsiniz.
Elbette tatlı olarak öncelikli seçeneğimiz taze ve mevsiminde olan meyvelerden yana olmalıdır.
GÜLLAÇ 270 KÜNEFE 430 KALORİ
TATLILARI tüketirken kalorilerini de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Birkaç tatlının kalorisini örnek olarak inceleyelim...
1 top dondurma: 105 kalori
1 porsiyon güllaç: 145 kalori
1 porsiyon sütlaç: 270 kalori
1 dilim baklava: 130 kalori
1 porsiyon ekmek kadayıfı: 280 kalori
1 yemek kaşığı kaymak: 60 kalori
1 porsiyon künefe: 430 kalori
1 adet kesme dondurma: 110 kalori
1 adet lokma tatlısı: 80 kalori
1 tatlı kaşığı bal: 15 kalori