İdrara çıkarken yaşanan ağır sancının nedeninin sistit hastalığı olabileceğini biliyor muydunuz? Peki sistit nedir neden olur? Sistiti belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemi var mıdır? Sizler için sistit hastalığına dair bilinmeyenleri araştırdık. Haberin detayında sistit hastalığına dair her şeyi bulabilirsiniz.
İdrar kesesinin belirti faktörlerden dolayı iltihaplanmasına sistit denir. Bu iltihaplanma zamanında tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara neden olabilir. Özellikle böbrek ve mesaneye zarar veren ağrılı bir idrara sebebiyet verir. Bakteriler nedeniyle yaşandığından antibiyotik yolla tedavi edilebilir.
Kadınlarda sık sık yaşanan bu hastalık kalın bağırsakta bulunan koli basili bakteriler bazı faktörlerden dolayı idrar kesesine geçer. İlk başlarda ciddi bir hastalık olmazsa bile zamanında müdahale edilmelidir. Kronik bir hal alabilen bu hastalığı yaşayan biri tekrar yaşama ihtimali oldukça yüksektir.
SİSTİTİN NEDENLERİ NELERDİR?
- Kimyasal oranı yüksek olan kozmetik ürünler
- Ağır ilaçlar sonucu kalın bağırsaktaki bakterilerin vücut içinde hareketlenmesi
- Toplu alanlardaki kirlilik
- Yanlış tuvalet temizliği
- Doğru tuvalet yapılmaması
- Vücutta yüksek miktarda şeker bulunması gibi faktörler sistit hastalığını tetikler.
SİSTİTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- İdrara çıkmada zorlanma akabinde ağrı ve yanma yaşanır.
- Ya çok sık idrara çıkılır ya da hiç çıkılamaz.
- Bulanık idrara renginin yanı sıra idrar kötü kokulu olur.
- Kasık ve göbek altında adet sancısı gibi şiddetli ağrılar yaşanır.
- İdrarda yüksek olmamasına rağmen nadiren de olsa kanamaya rastlanması gibi belirtiler sistit belirtileridir.
SİSTİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
İltihap ve enfeksiyonlu bir hastalık olduğundan genellikle antibiyotik tedavi uygulanır. Uzman öncelikle idrar ve kan tahliller yaparak bakterilerin yayılma hızına bakar. İlk seviyelerde olan bakteriler mesane ve böbreklere zarar vermez ancak ilerleyen sistiti böbreklerin iflasına kadar gidebilir. Bu yüzden öncelikli olarak enfeksiyon atılmaya çalışılır. Uzmanlar sadece ilaçla değil yaşamsal alışkanlıklarında tedavi sürecinde değişmesini öneriyor.