Gebelik döneminde kadınlarda vücut içindeki hormon dengelerinin değişmesi ile idrar yollarının ve üreterlerin dokusu etkilenir ve mesanedeki idrar böbreklere geri kaçmaya başlar, bu durum da sistit olarak adlandırılır. Küçük bir iltihap olabileceği gibi, böbrek bölgesinde büyüyerek hem müstakbel anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehdit altına alabiliyor. Konu ile ilgili olarak alanında uzman kişilerden olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Süheyla Çetintaş ise şu açıklamalarda bulundu;
"Gebelik döneminde, idrar yolları enfeksiyonunda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde özellikle böbrek enfeksiyonu durumunda erken doğum gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalınabilir. Böbrek iltihaplanmasında ateş yükselir, idrarda kan görülür, titreme ve belde ağrı oluşur. Bu belirtiler görüldüğü zaman anne adayı acilen takibini yapan doktoruna görünmelidir. Aslında anne adayı idrar yolu enfeksiyonunun ilk belirtileri olan sık sık idrar yapma isteği, idrarı yeterince yapamama, idrar yaparken acıma ve yanma, idrarda koku, bulantı ve kusma, karnının alt bölgesinde ağrı gibi şikayetlerin biri veya bir kaçı varsa vakit kaybetmeden doktoruna başvurulmalıdır"
Çetintaş ayrıca ilaç tedavisinin muhakkak doktor kontrolü altında yapılmasını söylerken, sistinin hemen her gebelikte görülebildiğini, sadece takip edilmesi gerektiğini belirtti.