Pestisit, özellikle zirai faaliyetlerde kullanılan kimyasal solüsyonları ifade etmek için kullanılır. Pek çok türü ve çeşidi olan pestisitler, zirai besinler için oldukça zararlı olan haşere ve parazitlerin yok edilmesinde kullanılmasının yanı sıra, kimyasal ve inorganik yapısı nedeni ile doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan insanlar açısından da tehlike arz eder.
MARUZ KALINDIĞI ANDA SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Pestisitin zararları sadece pestisit kullanan çiftçiler de değil, söz konusu besinleri tüketen insanlarda da görülebiliyor. Yapısı itibari ile tarım toprağına sinen pestisit, kullanıldığından itibaren turu itibariyle 2 ila 20 sene kadar etkilerini sürdürebiliyor. Bu sebeple maruz kalan besinlerin sadece iyice yıkanması yeterli gelmeyebiliyor, besin kendi içerisinde de pestisit etkilerini taşımaya devam ediyor.
KALPTEN SOLUNUM YOLLARINA PEK ÇOK ETKİSİ VAR
Solunması itibariyle solunum yolları iltihabına, akciğerde tahrişe, göz kanallarında aşınmaya gibi pek çok zararlı etkisi olan pestisit, kendisine maruz kalan besinlerin aracılığı ile de aktarılması ile böbrek bezlerinden kalp damar yollarına dek pek çok hasar verebiliyor. Vücutta yarattığı kuruluk ile deri hastalıklarına yol açmasının yanı sıra, vücuttaki mevcut sıvıyı hızlı bir şekilde tüketmesi ile de damarlarda daralmaya ve böbreklerde iflasa dek geniş bir alanda zararları görülebiliyor