Gelincikler familyasından olan haşhaş, yazların sıcak geçtiği orta miktarda yağış alan bölgeleri seven bir bitki türüdür. Halk arasında uykucu haşhaş olarak da anılan bitkinin anavatanının Doğu Akdeniz olduğu tahmin edilmektedir. Anadolu'da çok uzun dönemdir tarımı yapılan bu bitkinin tohumlarından yenilebilir yağ çıkarılmaktadır.
HAŞHAŞ YAĞI FAYDALARI
Tohumlardan elden edilen haşhaş yağı, oldukça yüksek miktarda omega-3 yağ asidi barındırmaktadır.
- Bilindiği üzere, Omega 3 de beyin ile kalp sağlığı için oldukça önem arz etmektedir.
- Haşhaş yağı, yemeklik olarak da kullanılabilecek kaliteli bitkisel bir yağ türüdür.
- Tohumlarda bulunan yağ çıkartıldıktan sonra, hayvan yemi olarak kullanılabileceği gibi hayvan sütündeki yağ oranını da arttırır.
HAŞHAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
Faydalı bir bitki olan haşhaş, uyuşturucu etkiye sebep olabildiğinden dolayı doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Haşhaş faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- İçeriğindeki uyuşturucu etkenlerden dolayı ağrı kesici ilaçların üretiminde kullanılır.
- Diş ağrılarına karşı son derece verim sağlar.
- Yapısındaki demir ve çinko sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine ön ayak olur.
- Barındırdığı 'oleik asit' ile meme kanserine neden olabilecek tetikleyebilecek olumsuzlukları önler.
- Aynı zamanda zengin bir lif kaynağı olan bitki, ishale karşı etkilidir ve sindirim sistemini düzenler.
- Tohumlarından dolayı kalp sağlığına yarar sağlar.
- Uyku problemine iyi gelerek, uyku düzeninin yeniden sağlanmasında yardımcı olur.
- İçeriğindeki oleik asit ve diyet lifi ile kolesterolü düşürürken, tansiyonu dengeler.
HAŞHAŞ NEREDE YETİŞİR?
Yeryüzünde en fazla haşhaş üretimi Doğu Akdeniz havzasında gerçekleşmektedir. Yapısal olarak sıcak hava ve yağışı seven haşhaş, ülkemizde de 'kısıtlı' olarak yetiştirilmektedir. Yazlık ve kışlık olarak da ekilebilir. Ülkemizde haşhaş üretimi yapılan başlıca yerler şu şekildedir;
- Afyonkarahisar
- Denizli
- Konya
- Uşak
- Burdur
- Artvin / Şavşat Balıklı köyü