MİKRODALGA FIRINDA PATLAMIŞ MISIR
Patlamış mısır da lezzetli olmasının yanı sıra kansere sebep olabilen yiyecekler arasında. Araştırmalaragöre, hazır patlamış mısırların paketlemesinde kullanılan malzeme, PFOA içeriği ile karaciğer ve bağışıklık sistemine zarar verebiliyor. Normalde faydalı bir yiyecek olan mısır, mikrodalga fırında patlatıldığında kanser gibi hastalıkları davetiye çıkarabiliyor.
KONSERVE YİYECEKLER
Domatesin enfeksiyon direncini arttırdığını ve dolayısıyla kanserle savaştığını biliyoruz. Yine de yiyecekleri uzun süre muhafaza etmeye yarayan konservelerin içindeki Bisphenol A (BPA) maddesi, kansere sebebiyet verebiliyor. Canadian Cancer Society'nin araştırması, konserve domatesleri, kansere sebep olabilen yiyecekler listesine ekledi.
GDO'LU GIDALAR
Besinlerin raf ömrünü, lezzetini ya da içeriğini değiştirmek için DNA'larına yapılan müdahaleler, sağlığımız için de bir tehdit oluşturuyor. Araştırmalara göre, GDO'lu yiyecekler kanser, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi birçok soruna sebep olabiliyor. Mümkün olduğunca organik gıdaları tercih etmek, kanser gibi hastalıklardan korunmak için elzem.
HİDROJENE YAĞLAR
Genellikle bitkisel yağlarda ve margarinlerde kullanılan yöntem, doymamış yağın daha fazla hidrojen emerek doymuş yağa çevrilmesine yadımcı oluyor. Kolesterolü ve damar tıkanıklığını tetikleyen bu yağlar, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklara sebep olabiliyor.
YAPAY TATLANDIRICILAR
Araştırmalara göre, obezite, diabet gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan tatlandırıcılar, birçok hastada kilo dengelemede fayda sağlamadığı gibi kansere de sebep olabiliyor. Tatlandırıcıların içinde genellikle kullanılan aspartame (NutraSweet) maddesi, migren ve beyin tümörü gibi hastalıklara sebep olabiliyor. Bal gibi doğal tatlandırıcıları kullanmak, kanser ve benzer hastalıklardan korunmak için faydalı olabilir.
ASİTLİ İÇECEKLER
Besin değeri olmayan ve yüklü miktarda fosfat, şeker ve kimyasal içeren bu içecekler, kanserin sebeplerinden biri olabilir. Yapay tatlandırıcılar ve renklendiriciler kullanılan bu içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var.
RAFİNE BEYAZ ŞEKER
Bağışıklık sisteminin dengesini bozarak anksiyete, hiperaktiflik, aşırı kilo, depresyon gibi sorunlara sebep olan beyaz şeker, aynı zamanda kanser sebepleri arasında. Araştırmalara göre, kanserden korunmak için bal, meye gibi doğal besinler kullanmakta fayda var.
ORGANİK OLMAYAN SEBZE VE MEYVELER
Kanada Kanser Derneği'nin araştırmasına göre, sebze ve meyvelerde kullanılan zirai ilaçlar, lenfoma, cilt kanseri, akciğer kanseri gibi birçok kanser türüne davetiye çıkarıyor.
Bazı besinlerin yalnızca organik olanlarını tüketmek, kanserden korunmak için de büyük önem arz ediyor.
ALKOLLÜ İÇECEKLER
Alkol kullanımı da göğüs kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri gibi birçok kanser çeşidine sebep olabiliyor. Sigara kullanımıyla birlikte bu risk daha da artıyor. Beslenme alışkanlarımızı kötü etkileyen alkol aynı zamanda içeriğindeki etanol sebebiyle asetaldehit denilen zararlı kimyasalı vücudumuza sokuyor. Araştırmalara göre, alkol tüketimizi azaltmak, kanser riskini azaltmak anlamına geliyor.
RAFİNE BEYAZ UN
Üç beyazdan biri olan unun faydalı olmadığını herkes duymuştur. Obezite gibi hastalıkların sebebi olan un, aynı zamanda kansere sebep olan yiyecekler arasında. Üretimde kullanılan alloksan maddeler sebebiyle yüksek glisemik endeksine sahip olan bu gıdalar, kandaki şeker üzerinden kanser hücrelerini de tetikleyebiliyor. Tam tahıllı ekmekleri tercih etmek, kanseri önlemek için sağlıklı bir alternatif.
PATATES CİPSLERİ
Genelikle tatlandırıcı ve renklendirici kullanılan patates cipsleri de kansere sebep olan yiyecekler arasında. Fazla tuzlu olan ve yüksek oranda sodyum içeren bu yiyecekler, aşırı kilo alımına sebep olabileceği gibi kansere sebep olabiliyor. Atıştırmalık olarak meyveleri tercih etmek, kanser gibi hastalıklardan korunmak için faydalı olabilir.
ÇİFTLİK BALIKLARI
İçerdiği omega-3 gibi yağlardan dolayı sağlıklı olduğunu düşündüğümüz balıklar, aslında sağlığımıza zarar veriyor olabilir. Özellikle çiftliklerde yetiştirilen balıklar, doğal beslenme düzenine sahip olmadıkları için omega açısından zengin olmayabilirler. Kullanılan zirai ilaçların PCBs, canthaxanthans gibi zararlı kimyasallar içerdiğini de düşünürsek doğal balıkların daha sağlıklı olabileceğini söyleyebiliriz.
İŞLEM GÖRMÜŞ ETLER
Salam, sosis, jambon gibi ısıl işlem görmüş et ürünleri de kanser sebeplerinden biri olabilir. Lezzet ve görünümlerinin değişmesi için bu yiyeceklere birçok koruyu madde eklenebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün 800 kişinin üzerinde yaptığı araştırmaya göre, günde 50 gram işlem görmüş et tüketmek, kolon kanseri riskini %18 oranında arttırabiliyor.
SALAMURA EDİLMİŞ AŞIRI TUZLU BESİNLER
Mideyi ve bağırsakları etkileyen aşırı tuzlu gıdalar, yüksek oranda nitrata sahip. Vücutta kansere sebep olan nitrozaminlere dönüşen bu gıdalar, DNA'nıza zarar verebilir. Araştırmalara göre, geleneksel mutfağında bu türlü besinlere fazlaca yer verilen kişiler, mide kanseri riski taşıyor. Bu besinleri evde, tuz oranını kontrol ederek yapmak, kanserden korunmada sağlıklı bir alternatif olabilir.