Japonya'da mide hastalıklarının ve mide kanserinin çok yaygın olması nedeniyle kişilerde ağız kokusu şikayetine de duyarlılık çok fazla. Japonya'dan gelen bir yöntem ağız kokunuzun kaynağını tespit ederek hastalığınıza teşhis koyabiliyor. Böylelikle siz de doktor doktor dolaşmayıp ağız kokunuzun kaynağı ne ise o doktora başvurabiliyorsunuz. Hem vakit, hem de maddi kaybın önüne geçilmesini sağlayacak olan bu yöntemi Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ anlattı…
Ağız kokumuzun sebepleri nelerdir?
Ağız ve nefes kokusu aynı şey değil. Japonya'dan getirdiğimiz bu yöntemin en iyi yönlerinden biri, ağız kokusu ve nefes kokusunu birbirinden ayırmak. Hem nefesten gelen bir bakteriyel koku varsa onu analiz ediyor, hem de ağız kokusundan kaynaklanan bakteriyel atık varsa onu analiz ediyor. Bu, bir gaz kromatografi cihazıdır. Aslında Japonlar tarafından hem ağız kokusunun kaynağını tespit etmek, hem de mide hastalıklarında erken tespit ile ileri tetkikleri planlamak amacıyla geliştirilmiştir. Yöntem, ağız kokusunu oluşturan kimyasal bileşenleri ayrı ayrı ölçer. Analiz yöntemi ise ağız içerisinden enjektör vasıtasıyla alınan havanın bileşenlere ayrılmasıdır. Dört dakika süren bir işlemdir. Üç tane koku bileşeni olan kimyasalı ölçüyor: Hidrojen sülfit, metil merkaptan ve dimetil sülfit.
Bu yöntemin nasıl bir faydası olacak?
Ağız kokusu, toplumda yüzde 20 oranında görülüyor. Yani her beş kişiden birinin ağzı kokuyor. Daha önemlisi, biz bu yöntemle bir toplumsal farkındalık oluşturmak istiyoruz. İnsanlara "Ağzın kokuyor" demek bizim kültürümüzde ayıp ve kaba bir davranış olarak görülür. Biz ise bunu insanların birbirine söylemesi gerektiğini ve "Bunda bir hastalık olabilir, buna bir baktır" demenin karşınızdakinin sağlığı açısından çok daha faydalı olacağını anlatmak istiyoruz.
Bu birleşenlerin her birinin fazla çıkmasının altında ne gibi sebepler yatıyor? Hidrojen sülfitin fazla olduğu durumlarda; ağız ve diş problemlerinin aktif olduğunu aklımıza getirmeliyiz. Metil merkaptan fazla olduğu zaman; genelde sinüs, burun ve alerjik problemler ile geniz akıntısı tarzı hastalıklar ön plandadır. Dimetil sülfit ise mideyle, reflüyle ilgilidir. Mide içerisindeki helikobakter pylori adı verilen bakteri en çok karşımıza çıkan nedendir.
OKU ZİRVESİNDE KATILIMCILARA ÜCRETSİZ ÖLÇÜM YAPILACAK
KOKU ve Tat Zirvesi, 3-4 Mayıs 2019'da İstanbul CVK Park Bosphorus Otel'de Doç. Dr. Aytuğ Altundağ'ın başkanlığında gerçekleştirilecek. Zirvede tıp, parfümeri ve gastronomideki karşılıklarının yanında, koku ve tatların hayatlarımızı, beklentilerimizi ve zevklerimizi nasıl etkilediği anlatılacak.
HALKA AÇIK OLACAK
2018'de temelleri atılan ve tamamen bilimsel olarak gerçekleştirilen bu etkinlik, 2019'da 'zirve' şeklinde geniş kitlelerle buluşarak koku ve tat sevdalılarını bir araya toplamayı hedefliyor. Zirveye gelen herkese bu farkındalığı sağlamak için bu test, yani 'Ağız ve Nefes Kokusu Değerlendirme Testi', Acıbadem Sağlık Grubu sponsorluğunda ücretsiz yapılacak. Katılımcıların ağız kokularının nereden kaynaklandığına ve hangi hastalıkları olabileceğine dair ölçümler yapılacak.