TAHILLAR
Sağlık ve Güvenlik Araştırmacısı Caitlin Hoff, tahıllar yumuşaması için suda veya et suyunda kaynatılsa da, daha öncesinde de mutlaka yıkamak gerektiğini söyleyerek, "Pirinç, kinoa veya arpa gibi tahıllar, fazla nişasta, kirve mikroplardan arınması için pişirmeden önce soğuk suyla iyice yıkanmalı" dedi.
KARPUZ
Uzmanlar, karpuzların mutlaka yıkanması gerektiğini belirtiyor ve tadım için kesilen karpuzlardan uzak durmak gerektiğini vurguluyor.
Lauren Manaker, "İnsanlar karpuzu kesmeden önce onu yıkamak gerektiğini düşünmeyebilirler çünkü sadece içini yiyoruz. Ancak salmonella ve listeria adlı bakteriler karpuz kabuğunda yaşayabilir. Kesildiği zaman da bakteriler yenilebilir kısma yerleşebilir. Bu yüzden karpuz kabuğunu tamamen temizlemek için sert bir fırça kullanın" dedi.
AVOKADO
Yıkanmamış avokado kabuğunda bakteri, böcek ilacı ve paketleme, nakliye işlemleri sırasında başka mikropların geçebilmesi nedeniyle mutlaka yıkanmalıdır.
KONSERVE FASULYE
Fasulyeleri konserve kutusundan direkt tavaya atıyorsanız artık frene basma zamanınız gelmiş demektir. Hoff, "Fasulye kolayca durulanabilen tuz gibi koruyucularla doludur. Bu nedenle yıkanmış fasulye, aldığınız sodyum oranını azaltacaktır" diye konuştu.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ
Kabuklu deniz canlılarının her ne kadar içini yiyor olsak da kabuk üzerindeki bakteriler, iç kısma temas edebilir. Bu nedenle istiridye ve midye gibi kabuklu deniz hayvanlarını, kumdan ve kirden arındırmak için muhakkak suda yıkamak gerekiyor.
MEYVE VE SEBZE
Meyve ve sebzeleri çiğ yeseniz de pişirerek yeseniz de mutlaka yıkamalısınız. Casey Seiden. "Sirke, tuz veya başka özel şeyler kullanmaya gerek yok. Onları sadece suyla yıkayın, üzerinde olabilecek bakterileri temizleyin" dedi.
MAYDANOZ
Maydanoz, salatalara, çorbalara ve yemeklere eklenen lezzetli bir bitkidir ancak en kirli yiyeceklerden biridir. NewYork'tan Şef Christian Souvenir, şunları söyledi: "Ne zaman bir demet maydanoz, kişniş, nane veya fesleğen alsam her zaman lastik bantları veya bağları çıkarırım ve hepsini soğuk suda iyice yıkarım. Sonra hafifçe kurutup, buzdolabında kağıt havlularda saklarım.'
HİNDİBA
Yapraklı yeşillikler salkım şeklinde büyür. Bu nedenle kir, sebzenin kök kısmında gizlenir ve iyice temizlenmesi zor olabilir. Bu yüzden salatalarınızda kum istemiyorsanız iyi bir şekilde yıkamalısınız. Şef Souvenir, "Çoğu yapraklı sebzede olduğu gibi, hindiba da kiri köklerinde biriktirir. Yıkarken suyu hindibanın köklerine kadar akıtmak gerekir, böylece kir gevşer."
PIRASA
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir. SummerYule, "Pırasa gibi bazı ürünler, büyük miktarda kire ve kuma tutunma özelliğine sahiptir. Pırasayı uzunlamasına yarısından itibaren beyaz kısma kadar kesin. Kumlu tabakayı soğuk akan su altında yıkayın. Kereviz daha sert olduğundan, su altında bir fırça ile fırçalayabilirsiniz" açıklamasında bulundu.
MANTAR
Mantarlar küçük süngerler gibidir ve büyüdükçe kirlenirler, bu da onları yıkamanın önemli nedenlerinden biridir. Teksas'ta bir restoranın genel müdürü Tanner Ağar, "Onları temizlemek için bir kabı veya lavaboyu suyla doldurun ve mantarların üst kısımda yüzmesine izin verin. Suyu çalkalayın ve doğal olarak kirin dibe süzülmesini sağlayın. Ne kadar pisliğin düştüğünü görünce şaşıracaksınız" dedi.