Tahıl, buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır gibi taneli ürünlerin genel adıdır. Toplumun temel besin grubu olarak bilinen bu gıdalar insan vücudunda çok fazla etkiye sahiptir. Tam tahıllı besinlerin insan sağlığı açısından çok faydalı olduğu bilinir ve insan vücudunun zinde kalmasını sağladığı gözlemlenmiştir.
Obezite tedavisinde faydalıdır
Obezite tedavisi gören veya diyet yapanların tercih ettiği tam tahıllı gıdalar uzun süre tokluk hissi yarattıkları için diyetlerde ve obezite tedavilerinde çok tercih edilir. Hem kilo vermeye yardımcı yapısı hem de vücuttaki enerjinin dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlayan tam tahıllı besinler, sağlıklı beslenmenin altın kuralı haline gelmiştir.
Bağırsak işlevlerini düzenler
Tam tahıllı besinler posa içeriği bakımından zengin olduklarından bağırsak hareketlerinin düzgün çalışmasını sağlarlar. Bağırsakların işlevini sorunsuz yerine getirmesine yardımcı olan tam tahıllı besinler, bağırsak sorunu yaşayan birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Tam tahıllı beslenmenin faydaları nelerdir?
Tam tahıllı besinler lif ve kan şekeri dengesini sağlamaktadır. Anı kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcı olan tam tahıllı besinler içerdikleri kompleks karbonhidratlar açısından kan şekerini dengede tutmayı sağlar.
Pratik ve sağlıklı kahvaltılar
Son derece basit ve pratik bir kahvaltı tam tahıllı besinlerle kolaylıkla yapılabilir. Hem sağlıklı hem pratik oluşu birçok kişi tarafından tercih edilen bir kahvaltı çeşidi olmuştur.
Süt tüketimini arttırmaktadır
Sütü sade içemeyenler veya içmeyi sevmeyenler için sütten de faydalanmanın bir yolu olan tahıllı beslenme bu sayede vücudun sütten alacağı proteinlerden faydalanmasını da sağlamaktadır.
Kalbin dostudur
Uzmanların tam buğday ekmeği, çavdar ve tam tahıllı kahvaltılık tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığını belirtmişlerdir. Tam tahıllı beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiği birçok uzman tarafından dile getirilmiştir.
Nasıl tüketilmelidir?
Tam tahıllı ürünler tüketildiğinde kronik hastalık risklerinin de azaldığı bilinmektedir. Birçok kronik hastalığın önüne geçilmesini sağlayan tam tahıllı besinler nasıl tüketilmelidir?
- Vücudun tanınıyor olması önemlidir. Kilonuzu ve bedensel çalışma durumunuza göre tam tahıl tüketimi değişiklik göstermektedir. Herkes herkesle aynı derecede tüketmemelidir. Az hareketli kişilerin günde 3-4 dilim yemeleri daha çok harket halinde olan kişilerin bu miktarın üstüne çıkabilecekleri uzmanlar tarafından önerilir. Tahıllı besin tüketiminde kişinin kilosunun da önemi büyüktür.
- Tam tahıllı ürünlerin her gün tüketilmesi önemlidir. Vücudun protein ve vitaminini arttırmak için tam tahıllı besinleri baklagiller ve süt ürünleriyle birlikte tüketebilirsiniz.
- Tam tahıl ürünlerinin her gün, hatta her öğün tüketilmesi çok önemlidir. Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer besinlerle (kuru baklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketebilirsiniz.