Siğil, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan küçük iyi huylu tümörlerdir. Siğiller, Human Papilloma (HPV) ailesindeki virüslerden kaynaklanır.
SİĞİL ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Yaygın olarak adlandırılan siğiller
Genellikle el içi ve üzerinde, parmaklar ve parmak aralarında görülen siğil çeşididir. Özellikle deri yapısının bozulduğu yerlerde ortaya çıkan bu siğiller çocuklarda da fazla görülen bir türdür.
Ayakta çıkan siğiller
Ayak tabanında çıkan siğiller gruplar halinde oluşabileceği gibi tek tek de ortaya çıkabilir. Ayaklarda çıkan siğiller diğer siğillere göre vücut ağırlığıyla birleşerek daha ağrılı olabilir.
Genital siğiller
Genital siğiller genellikle yetişkinlerde görülür. Kadınlarda genital bölge çevresinde ortaya çıkar. Çıktığı andan itibaren ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavisi yapılmalıdır.
Belirtileri nelerdir?
Ciltte oluşan kabartılı ve kaşıntı yapan yapı siğilin en belirgin özelliğidir. Çıkan bu kabartılar deri renginde veya kahverengi olabilir. Farklı boyutlarda da görüldüğü bilinen siğiller göz ardı edilmemeli ve doktora gidilmelidir.
Siğilin risk faktörleri nelerdir?
- Siğillerin en büyük risk faktörü bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin siğile yakalanması çok olası bir durumdur.
- Alerjik bir bünyeye sahip olmak siğil riskini arttırmaktadır.
- Cinsel ilişki yoluyla da bulaşabilir.
- Derideki kesik veya yaralar siğil virüsünün yerleşmesine neden olur.
- Ortak kullanılan tuvaletler risk faktörleri arasındadır. Ortak kullanımdaki havlular tercih edilmemelidir.
- Hijyenik olmayan kuaför veya güzellik merkezleri siğil bulaşıcılığını arttırmaktadır.
Nasıl tedavi edilir?
Bağışıklık sistemi güçlendiriciler siğil tedavisinde ilk tercih edilen yöntemdir. Bağışıklık sistemi zayıflığından kaynaklanan siğiller dışarırdan A vitamini takviyesiyle de tedavi edilebilir. Siğil oluşmuş bölgeye doktorun önerdiği merhemler kullanıp tedaviye devam edilir. Kullanılan bu merhemler siğillerin yok olmasında büyük rol oynamaktadır. Çok kısa bir tedavi süresi yoktur. 8 haftaya kadar uzayabilen bir süreçtir.
Vitamin, bağışıklık sistemi güçlendirici ve merhemlerin geçiremediği siğillere ise basit cerrahi uygulamalarla son verdirilir. Bu yöntem tamamen siğil evresine boyutuna ve çeşidine göre değişmektedir. Doktorun uygun gördüğü biçimde müdahale edilebilir.
Siğiller tekrarlar mı?
Siğiller tekrarlayabilen bir yapıya sahiptir. Tedaviyi yarıda bırakmak tekrarlaması için en önemli etkendir. Hastanın vücut direncinin azalması ve arttıramaması siğillerin tekrar aynı şekilde çıkmalarına neden olur. Kansızlık, parazit ve kronik enfeksiyonlar siğillerin geçmesini engellemektedir.
Stresin her hastalığı tetiklediği gibi siğilleri de tetiklediği de bilinmektedir. Yoğun stres altında yaşayan kişilerin tedavi olmuş ve geçmiş olan siğilleri tekrarlayabilir. Tekrarlayan siğillerde de mutlaka doktora başvurulmalı ve yeni bir tedavi planı çıkartılmalıdır.