Lenfoma bir lenf bezi tümörüdür. Çok fazla çeşidi olduğu bilinen bu hastalık bünyeden bünyeye farklı etkiler gösterir. Genellikle lenf bezesi şişmesiyle kendini göstermeye başlayan lenfoma vücutta net belirtiler göstermeyebilir. En büyük belirtileri ise hastalarda ateş, gece aşırı terleme, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetlerdir.
Lenfoma en sık hangi yaş grubunda görülür?
Çocuklara nazaran daha çok yetişkinlerde görülen lenfoma riski yaş ilerledikçe ortaya çıkma riski artıyor.
Her belirti Lenfoma değildir!
Koltukaltı, boyun ve kasık bölgesinde olağan dışı şişlikler tespit edenlerin aklına ilk gelen hastalık Lenfoma oluyor. Fakat her şişklik lenfoma anlamına gelmemektedir. Bu olağandışı şişklikler yaşandığında mutlaka bir doktora başvurulmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.
Vücudun savunma sistemi olarak bilinen lenf bezleri büyüyerek enfeksiyonları yok etmeye çalışır. Görevlerini yerine getiren lenf bezleri bu durumda olduklarından daha büyük bir hal almaktadırlar. Görevini tamamlayan lenf bezi tekrar normal boyutuna döner ve işlevine devam eder. Lenf bezleri eğer sebepsiz büyür ve büyümeye devam ederse mutlaka incelemeye alınmalıdır.
Lenfoma'nın nedeni nedir?
Lenfoma hastalığının altında yatan neden veya nedenler net olarak tespit edilememiştir. Fakat net bir tespit olmasa da lenfomanın altında yatan nedenler arasında daha önce maruz kalınmış radyoterapi, kimyasal madde veya viral enfeksiyonlar olduğu düşünülmektedir.
Hodgkin ve Non Hodgkin olarak iki türü bulunur
Lenfoma'nın, Hodgkin ve Non-Hodgkin olarak iki türü vardır. Özellikle Non-Hodgkin türünün onlarca alt çeşidi de bulunmaktadır. Non-Hodgkin lenfomalar yayılma şiddetlerine göre de 3 ayrı gruba ayrılır. Bu hastalığın her çeşidinde hastalık çok hızlı büyüyor ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Diğer bir çeşidinde de hastalık orta hızla ilerliyor. Hastanın bağışıklık sistemine göre de ilerleme hızı değşikiklik gösterebiliyor.
Lenfoma teşhisi nasıl konur?
Lenf bezesinden ya da kemik iliğinden biyopsi örneği alınıyor. Hastalığın vücudun başka bi yerine yayılıp yayılmadığını görmek için ise tomografi ve PET tomografi ile yayılma seviyesi ve hastalığın evresi tespit ediliyor.
Nasıl tedavi edilir?
Bu hastalığın tedavisinde kemoterapi ve kök hücre nakli gibi yöntemler kullanılıyor. Lenfoma teşhisi konulan hastaların önemli bir bölümü de bu tedaviyle hastalıktan kurtuluyor. Standart kemoterapiden sonuç alamayan hastalara yüksek doz kemoterapi veriliyor ve kök hücre nakli yapılabiliyor. Bu tedavi yöntemleri hastanın vücuduna ve hastalığının ilerleme seviyesine göre değişiklik gösteriyor.
Kemoterapi: Hastaya hangi kemoterapinin, ne kadar süreyle, ne kadar dozda verileceğine dair testler yapılıyor. Kemoterapide hastaya damardan belirli dozdaki ilaçlar veriliyor ve bu ilaçlar belli kürler şeklinde hastaya uygulanıyor. İlaçlar bir günden, beş-altı güne kadar değişen sürelerde verilebiliyor.
Kök Hücre Nakli: Genellikle hastalığı nüksetmiş kişilerde bu tedavi yöntemi kullanılıyor. İlk olarak hastaya iki veya üç kür yüksek doz kemoterapi veriliyor. Hastalık tekrar yok ediliyor. Sağlıklı hücreler cilt altına toplanıyor, daha sonra bu hücreler donduruluyor. Yüksek doz kemoterapiden sonra bu hücreler hastaya naklediliyor. Nakledilen bu hücreler kemik iliğini bulup yerleşiyor. Kadının tekrar oluşmasını sağlayan yeni hücreler normal işlevlerine geri dönmüş oluyor.