Ekmek ham maddesinde herhangi bir tahıl unu bulunan besin maddesidir. Pişirme sırasında tandırda, fırında, ateşte ve sac üzerinde pişirme gibi farklı tarzlar bulunabilir. Ekmek, toplumumuzda oldukça önemli yere sahiptir. Sofralardan eksik olmayan ve olmadan doyulmadığı düşünülen ekmeğin hangi türlerini yemeliyiz? Ekmeğin faydaları nelerdir?
Beyaz ekmeğin oldukça fazla zararları bulunsa da tam buğday, tahıllı, çavdar ve kepekli ekmek tüketimi insan vücuduna oldukça faydalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmede oldukça yararlı olan bu ekmek türleri, diyetisyenler tarafından da oldukça önerilmektedir.
Özellikle belli başla hastalık (diyabet, kalp hastalığı ve tansiyon) sahibi olan bireylere de oldukça önerilen bu ekmek türleri (tam, buğday, çavdar ve kepekli) kronik hastalığa sahip olan ve posaya fazla ihtiyaçları olduğu için beyaz ekmek yerine diğerlerini tercih etmeleri daha sağlıklıdır. Tabi ki beyaz ekmek türünün zararları olmasının yanında faydaları da vardır. İşte ekmek çeşitlerinin faydaları…
Mikro Besinler Bakımından Zengindir
Normal şartlarda evde üretilen beyaz ekmekler birçok vitamin bulunmaktadır. Ancak, piyasada yapılan birçok beyaz ekmek işlemden geçirildiği için bu besin bileşenlerinin büyük bir kısmını içermeyebilmektedir.
Tokluk Hissiyatı Verir
İçeriğinde bulundurduğu yüksek karbonhidrat değerleri sayesinde yemeklerinin yanında tokluk hissiyatı vermesi için tercih edilir.
Enerji Sağlar
Yukarıda anlattığımız gibi uygun ve düzgün bir şekilde pişirilmiş ekmek yine aynı şekilde yeterli seviyede tüketildiği zaman insana enerji sağlayan bir besindir.