MİDYENİN FAYDALARI
Midye Dolma Protein Bakımından Zengindir
Midyede vücuda yararlı olan bol miktarda aminoasit ve protein bulunur. Hücre sağlığı için protein ihtiyacının karşılanması gerekir. 1 tabak mide tüketildiği zaman vücut yaklaşık olarak 18 gr protein alır.
Selenyum ve Magnezyum Açısından Zengindir
Haşlanmış olarak servis edilen midyenin içerisinde selenyum ve manganez bulunur. Manganez kan şekerini dengeler ve kan pıhtılaşmasının önüne geçer.
Bol Miktarda A Vitamini Barındırır
Midye kontrollü bir şekilde tüketildiği takdirde vücuda A Vitamini katkısında bulunur. A vitamini göz sağlığı açısından ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Cilt Sağlığına İyi Gelir
İçerdiği omega 3 yağları cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çinko sedef hastalığı ve egzamaya iyi geldiği bilinen midye aralıklarla tüketilmesi gereken bir besindir.
Trioid Bezlerine İyi Gelir
Selenyum yönünden zengin olduğu için troid bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
MİDYE DOLMA ZAYIFLATIR MI?
İçerdiği yüksek iyot sayesinde yağ yakımını kolaylaştırır.
-Midye kemik sağlığını korur,
-Kan dolaşımına destek olur.
-Eklem ağrılarını hafifletir.
-Kalp sağlığını korur.
-Kansızlığa iyi gelir.
B-12 VE C VİTAMİNİ YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Aşırıya kaçılmadan tüketilen midye vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin gereksinimini sağlar. En çok da B-12 ve C vitamini yönünden zengindir. Ruhsal ve zihinsel yönden iyileşme sağlayan B-12 aynı zamanda sinir hücrelerine fayda sağlar ve vücudun demir ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
Midye de bulunan C vitamini ise bağ dokularının ve dokuların korunmasına, tendonların daha dayanıklı olmasına ve ağız sağlığının korunmasına yardımcı olur. Buharda pişirilmiş midye erkeklerin günlük C vitamini ihtiyacının %26sını, kadınların ise günlük tüketilmesi gereken C vitamininin %31 ini karşılar.
MİDYE DOLMANIN ZARARLARI
Ağır metaller içerdiğinden dolayı Hepatit A gibi önemli rahatsızlıklara yol açma ihtimali vardır.Sürekli ve aşırı tüketildiğinde karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, cinsel yaşam bozuklukları, sinir sitemi bozukluğu ve birçok kansere yakalanma riskini artırır. Devamlı sıcak kalmasından dolayı bakteri üretimi artacağından ileride yaşamsal fonksiyonların kaybedilmesine yol açar.
Toplandığı bölgelerde deniz temiz değilse, endüstri tesislerinin atıklarına maruz kalan bölgelerde toplanmışsa o midyelerin Hepatit A bulaştırma ihtimali artacaktır. Fazla tüketildiğinde mide ve sindirim sisteminde bozukluklara, mide ve karın ağrılarına sebep olabilir.