Yüzyıllardır tüketilen semizotu sofralarda genellikle meze olarak süsler. Ekşi ve tuzlu bir tada sahip olan ot damakta eşsiz bir lezzet bırakır. Çin de bitkisel tıpta sıkça kullanılan bu otun faydaları saymakla bitmiyor. Batı ülkelerinde tüketilmeyen bu ot Asya ülkelerinde özellikle salata olarak tüketiliyor. Ispanağa benzeyen semizotu bazı yöre halkı tarafından pipirim olarak biliniyor. Uzmanlar semizotunu çiğ halde yoğurtla karıştırıp tüketildiğinde daha faydalı olduğunu vurguluyor. Et ve yemek yemeyenler için zengin omega - 3 kaynağı olan semizotu lif, A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve bakır minerallerini barındırır. Zayıflamak isteyenlerin diyet listesinde olan semizotu uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. İskelet sisteminin sağlığında da oldukça etkilidir.
SEMİZOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- Öncelikle sindirimi düzenleyen bu yeşillik yoğurtla beraber tüketildiğinde bağırsaklardaki zararlı hücreleri idrar yolu ile vücuttan atar.
- Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan semizotunu uzmanlar et ve balık tüketemeyenlerin haftada da 3 defa tüketmelerini öneriyor.
- Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kan akışını dengeler böylece kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürür.
- Bol miktarda içerdiği A vitamini sayesinde ciltteki ölü hücreleri yok ederek daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden vücudu kanserli hücrelere karşı dirençli hale getirir.
- Diyet yaparken kişiler genellikle stresli yorgun olurlar. Ancak günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.