Çağla meyvesinin bilinmeyen diğer adı badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan'dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö yıllara dayanıyor.
Soğuğa dayanıklı ağacı Mart ayının ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Yeşil haldeyken ekşi bir tadı olan çağla olgunlaşmaya bırakıldıkça badem olur. Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bazı yörelerde yeşil bademolarak geçer. İçeriğinde bol bol fosfor, azot ve potasyum barındırır.
ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- İçerdiği E vitamini ile cilt sağlığına oldukça faydalıdır. Cilt dermisinin yenilenmesini destekleyen E vitamini sivilce ve akne oluşumunu önler. Ayrıca çağla meyvesinden elde edilen maske kırışıklığı ve yaşlanmayı azaltır.
- Yüksek miktarda selenyum ve fosfor içeren çağla meyvesi, bağışıklık sisteminin kıştan ilkbahara geçişi esnasında güçlenmesini sağlar. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan çağla meyvesi C vitaminin antioksidan etkisi ile vücutta biriken tüm serbest radikalleri idrar yolu ile atar.
- Özellikle mevsim geçişlerinde vücutta yaşanan sıvı dengesizliği içinde birebir fayda saylar. Günlük su miktarının yüzde 40'ını sağlayacak sıvıya sahiptir. Bir tabak tüketerek vücudun bu ihtiyacını kolayca karşılar.
- Zeytinyağında bulunan tekli yağ asitlerine sahip çağla, kalp ve damar sağlığını korumada yardımcı olmaktadır. Damarların tıkanmasını önleyen çağla kolesterol seviyesini dengeler.