Hafif ekşi tadıyla Meksika soslarının vazgeçilmez malzemelerinden bir olan tomatillo lezzetini belirginleştirmek için pişmiş olarak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da kullanılabiliyor.
Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor.
Kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete saklanması gerekiyor. Birçok hastalığa faydalı olduğu belirtiliyor. İşte yeşil domates tomatillonun bilinmeyen faydaları:
SİNDİRİMİ DÜZENLER
Sebzelerin çoğunda olduğu gibi, tomatillo yüksek düzeyde diyetetik lif sağlar. Bu sindirim sisteminin işlevlerini destekler ve vücudun yağları çok daha iyi emmesine yardımcı olur.
KANSERİ ÖNLER
Böylece, bağırsak sistemini iyileştirir ve kabızlığı, gazı ve abdominal distansiyonu ortadan kaldırır. Tomatillo, bilimadamlarının antibakteriyel ve anti-karsinojenik fonksiyonlarını anlamak için çalıştığı ixocarpalacton A gibi fitokimyasal antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerin etkileriyle savaşırlar.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Tomatillo bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini taşır. Vücuttaki yabancı maddeleri temizlemek ve patojenleri korumak için temel savunma sağlayan alyuvar üretimini hızlandırır.
KABUKLARINI SAKIN ATMAYIN
Tomatillonun kabuğu, çağlar boyunca çaylar ve benzeri tıbbi ilaçlar için kullanılmıştır. Ve faydaları arasında; kepeği ortadan kaldırmak, kelleşmeyle savaşmak, kulak ağrılarını azaltmak bulunmaktadır.