BİBERİYE NEDİR?
Biberiye, Akdeniz ikliminde yetişen, güzel kokmasıyla bilinen bir bitkidir. Mutfaklarımızda yer alan ve yemeklere leziz bir aroma veren biberiye, sağlık için de çok faydalı. Biberiye et yemeklerine güzel bir lezzet katıyor ancak çoğunlukla çay olarak tüketiliyor. İşte biberiye çayının pek bilinmeyen faydaları...
BİBERİYE ÇAYININ FAYDALARI NELER?
Sindirime yardımcı oluyor. Kabızlık ve hazımsızlık gibi problemleri önlüyor. Hafızayı güçlendiriyor ve konsantrasyonu artırıyor.
Biberiye çayının buharını solumak baş ağrısına iyi geliyor. Uzmanlar özellikle migreni olanlara biberiye çayı tüketmeyi öneriyor.
ANTİSEPTİK ÖZELLİĞİ
Biberiye tam bir antioksidan kaynağı olarak biliniyor. Bu özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kanser riskini azaltıyor, özellikle meme kanseri riskini büyük ölçüde azaltıyor.Güçlü antiseptik özelliği ile ağızda meydana gelen yaraları iyileştiriyor.
YARARLI BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİ ÇOĞALTIYOR
Regl döneminde ağrılara iyi geliyor. Biberiye güçlü bir adet söktürücü özelliği de taşıyor. Yararlı bağırsak bakterilerini çoğaltıyor. Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı oluyor.
BİBERİYE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
BİBERİYE ÇAYININ YAN ETKİLERİ
Her şeyin olduğu gibi biberiye çayının aşırı tüketiminin de vücuda bazı zararları bulunuyor. Bu çay fazla tüketilirse zehirlenme riski olabiliyor. Epilepsi krizlerini tetikleme riski olan biberiye çayını, bu hastalığa sahip olanların tüketmesi önerilmiyor. Biberiye çayının kan dolaşımı artırıcı özelliği de bulunuyor. Bu sebeple yüksek tansiyonu olan kişilerin de doktor kontrolünde tüketmesi gerekiyor.