SİGARA
Sosyal bir sigara içicisi olmanız ne yazık ki sigaranın zararlarından etkilenmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tütün cilt dokusuna zarar veren ve hem cildinizin hem de vücudunuzun yaşlanmasına neden olan 3.800'den fazla kimyasal bileşen içeriyor. Ayrıca sigara içmek cildin elastikiyetini bozan ve ince çizgilere, kırışıklıklara yol açan enzimleri tetikliyor.
DEPRESYONU GÖRMEZDEN GELMEK VE KENDİLİĞİNDEN YOK OLACAĞINI UMMAK
Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar da ortaya koydu ki depresyon sadece ruhsal bir rahatsızlık vermiyor, beyni etkileyerek daha hızlı yaşlanmaya da neden oluyor. Bu yüzden ruh sağlığınızı fiziksel sağlığınız kadar ciddiye almalı ve uzun süredir kötü ruh haliyle mücadele etmeye çalışıyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemelisiniz.
AŞIRI KAHVE TÜKETİMİ
Çoğumuzun günlük yaşantısının önemli parçalarından biri olan kahve maalesef erken yaşlanmaya neden olabiliyor. Çünkü genç görünmeyi sağlayan ve vücuttaki enflamasyonu azaltan DHEA hormonunu düşürüyor. Yaşlandıkça daha az salgılanan bu hormon kahve tüketimiyle daha da düştüğünden yaşlanma hızı artmış oluyor. Bu olumsuz etkiden kendinizi korumak istiyorsanız günlük 1-2 fincan kahveyi geçmemenizde yarar var.
MÜKEMMELİYETÇİLİK
Psikoterapist Mike Down'a göre mükemmeliyetçilik, stres ve gerginliğe neden olan sosyal medya kültürünün istenmeyen bir yan etkisi. Beyinde stres hormonlarının salınmasına yol açan bu özellik yaşlanmayı hızlandırabilecek birçok olumsuz düşünceye kapı aralıyor. Elinden gelenin en iyisini yapmak harika bir şey olsa da en güzel akşam yemeğini hazırlamak ya da en iyi sınav kağıdını vermek, yani kusursuza ulaşmaya çalışmak yerine daha fazla dinlenmek ve yetinmeyi bilmek yaşlanma karşıtı kremlerden daha etkili olabilir.
ABUR CUBURA DÜŞKÜNLÜK
Kimse abur cubur yemenin sağlığa faydalı olduğunu söyleyemez, değil mi? İşlenmiş gıdalar, yüksek miktarda yağ ve kalori içeriğine sahip. Sağlığınıza zararlı bu gıdalar yerine diyetinizde lif bakımından zengin olan meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlere yer vermeniz uykunuzun daha kaliteli olmasına, stresle daha kolay mücadele edebilmenize, daha genç ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olacaktır.
TAMAMEN YAĞSIZ BESLENMEK
Çok az yağlı besinlerden oluşan bir diyet yapmak kilo vermenize yardımcı olabilir ama ne yazık ki bu tip bir beslenme şekli yaşlanma sürecinizi hızlandırabilir. Unutmayın ki yağlı balıklarda ve kabuklu kuru yemişlerde bulunan Omega-3 yağ asitleri cildinizin genç görünmesini ve kalp sağlığınızın korunmasını sağlıyor. Bu sebeple yağsız diyetlere değil, sağlıklı yağların yer aldığı bir diyete yönelmelisiniz.
KALİTESİZ YASTIK KILIFLARI
Günün üçte biri süresince yüzünüzü yastığa koyuyorsunuz. Eğer yastık kılıfınız ipek ya da pamuktan farklı bir maddeden yapıldıysa yüzünüzde erken kırışmalara ve yıpranmalara neden olabilir.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMAMAK
Güneş gözlüğü daha iyi bir görüş sağlamanın dışında gözünüzün etrafında oluşan ince çizgileri önlemeye ve gözlerinizi kanser, katarakt gibi hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor. Bu yüzden güneşli havalarda güneş gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmamalısınız.
GÜNEŞ KREMİ KULLANMAMAK
Yaşlanma konusunda belki de en bilinen faktör. Güneş kremi sürmek genellikle plaja gitmekle ya da tüm günü dışarıda güneşli bir ortamda geçirmekle özdeşleştiriliyor. Fakat yüz cerrahı Jacob Steiger'e göre güneş kremi her gün sürülmeli. Çünkü güneş cildin yaşlanmasına neden olan en büyük risk unsuru. Bu nedenle, vücudunuzda erken kırışıklıklarla karşılaşmak istemiyorsanız her gün en az 30 faktörlük güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelisiniz.