BEYAZ RENKLİLER
Beyaz renk meyve ve sebzeler kalp ve damar sağlığı ile vücudun doğal detoks mekanizmasını destekliyor. Ayrıca immün sistemi de güçlendiriyor. Örneğin sarımsak antibiyotik etki gösteren alisin maddesini içerirken, mantar B vitamini, bakır ve selenyum açısından oldukça zengin ve cinsel sağlığı olumlu yönde geliştiriyor. C vitamini açısından mükemmel bir kaynak olan karnabaharsa bağışıklık sistemini ve yukarıda da değindiğimiz gibi vücudun doğal detoks mekanizmasını güçlendiriyor.
MOR VE MAVİ RENKLİLER
Bu renklere sahip olan besinler de yine kalp ve damar sağlığını desteklerken aynı zamanda hücre sağlığını ve beyin fonksiyonlarını güçlendiriyor. Örneğin incir ve kuru erik antioksidan etki gösteriyor. Mor renkli bir sebze olan patlıcanın kabuğu da antioksidan özelliğe sahip nasunin bileşiğini içeriyor. Kendisi ise beyin hücresi zarını hasarlara karşı koruyor ve serbest radikalleri süpürerek vücudu zararlı maddelerden arındırıyor. Yaban mersini içerdiği antosiyaninler sayesinde beyin gücünün artmasına yardım ediyor ve kalp sağlığını olumlu etkiliyor.
KIRMIZI RENKLİLER
Kırmızı renkli besinler kan basıncını düşürme, immün sistemi güçlendirme, kalp ve damar sağlığını destekleme işlevini yerine getiriyor. Örneğin pancar çok iyi bir nitrat kaynağı ve nitrat vücutta nitrik aside dönüşüyor. Bu ise kan basıncının düzenlenmesine ve tansiyonun düşmesine destek oluyor. Kırmızı elmayı kabuklarıyla birlikte yemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü kabuklarında kimyasal bir pigment olan kuersetin bulunuyor. Bu madde antienflamatuar ve antioksidan etkiye sahip olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Nar düzenli tüketildiği takdirde atardamardaki kolesterol oluşumunu engellerken ahududu içerdiği antioksidan ve C vitamini sayesinde iltihaplarla savaşıyor. Sitrülin adı verilen amino asidin iyi kaynaklarından biri olan karpuz bu amino asit sayesinde kardiyovasküler sistemi koruyor ve hücre metabolizmasını uyarıyor. Kirazın vücudumuza sağladığı faydaların kökeninde ise antienflamatuar etkiye ve antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlara sahip olması yatıyor. Son olarak belki de mutfaklarımızda en sık kullandığımız sebzelerden biri olan domates yine güçlü antioksidanlardan biri olan likopeni içeriyor.
YEŞİL RENKLİLER
Cilt, kemik ve diş sağlığını olumlu etkileyen yeşil sebzeler aynı zamanda sindirimi destekliyor ve immün sistemi güçlendiriyor. Örneğin brokoli yüksek miktarda kalsiyum ve K vitamini içeriyor. Bu özelliğiyle sağlıklı kemikler ve dişler için tüketimi oldukça önemli olan brokolinin içerdiği C vitamini bağışıklık sisteminin düzgün işlemesinde önemli rol oynuyor. Salataların vazgeçilmezi olan roka da folik asit, kalsiyum ve K vitamini açısından oldukça zengin. Bu mikro besinlerin özellikle kemik sağlığı üzerinde önemli ölçüde olumlu etkisi bulunuyor. Son olarak ıspanak içerdiği gliserolipidlersayesinde sindirim borusunun mukozasını hasarlara karşı korurken avokado kan basıncını düzenliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca antienflamatuar etkiye sahip olan ve doymamış yağ asitleri açısından zengin avokado kemik sağlığını geliştiriyor.
TURUNCU VE SARI RENKLİLER
Göz ve cilt sağlığı ile eklemler için faydalı olan turuncu ve sarı renkli besinler kalp ve damar sağlığına iyi geliyor. Örneğin bir adet havuç günlük A vitamini ihtiyacımızın iki katını içeriyor. A vitamini ise bilindiği üzere göz sağlığı için çok ama çok faydalı. Dolmalık biber yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Portakal kan basıncını ve kolesterolü azaltıyor. Aynı zamanda antienflamatuar ve antioksidan etki gösteriyor. Potasyum açısından zengin olan limon zihinsel fonksiyonları güçlendiriyor, kan basıncını dengeliyor ve vücuttaki sıvı dengesini düzenliyor. Ananas beyin fonksiyonlarını destekleyen B6 vitamini ile C vitamini deposuyken mangonun bir adedi de günlük C vitamini ihtiyacımızın %75'ini içeriyor.