Depresyondaki kişilerin bazılarının çok fazla uyuduğu gözlenirken bazı vakalarda ise hastalarının günlerce uyuyamadığı, uyumakta güçlü geçtiği, uykuya dalmakta sorun yaşadığı görülür. Tüm bilgilerin ışığında kronik yorgunluk depresyonla karıştırılır mı sorusu evet olarak yanıt bulurken belirtilerin birbirinden ayrılabilmesi adına dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar da mevcuttur.
Kronik yorgunluk depresyon belirtisi midir?
Belirli bir zaman dilimini kapsayan ya da süresiz olarak varlık gösteren ruhsal problemlerin tümünün ortaya çıkardığı duygusal bozukluk depresyon olarak tanımlanır. Tekrar eden ve uzun süre boyunca tam anlamıyla tedavi edilemeyen duygusal bozukluklar kritik olarak değerlendirilir. Bunun için belirtilerin gözlenmesi halinde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) bölümünün ziyaret edilmesi şarttır.
Depresyon ve kronik yorgunluk arasındaki farklar
Bu iki durumun arasındaki temel fark; depresyonun bir akıl sağlığı problemi, kronik yorgunluk sendromunun ise fiziksel bir bozukluk olmasından ileri gelir. Ancak bazen bu iki farklı problemin birbirleriyle çakışması olasılığı yüksektir.
Aşağıdaki durumlar depresyonun belirtileri arasında bulunur:
Bununla birlikte depresyon, aşağıdaki fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına da sebep olabilir:
Depresyon ve kronik yorgunluk günlü hayatı farklı biçimlerde etkiler. Depresyonda olan bir kişi genel olarak kendisini yorgun hisseder ve yapacağı iş için göstermesi gereken çabayı önemsemez; aslında bu işi yapmak için hevesli olmaması onu bu işi yapmamaya itmektedir. Kronik yorgunluk sendromunda ise hasta bir işi yapmak istese dahi vücudu o işi yapmaya müsaade etmez. Hastanın kendini aşırı derecede yorgun hissetmesi itibarıyla o işi yapmak için takati yoktur.