Kafein, işlenmiş yiyecekler, kafein şekerler ve doymuş yağ insan sağlığının en büyük düşmanlarıdır. Özellikle depresyon döneminde stres düzeyine etki edebilecek bu gibi besinlerin tüketimine kesinlikle son verilmelidir. Sağlık beslenme ve düzenli egzersiz, depresyon belirtileriyle başa çıkabilmeyi mümkün kılar. Hatta depresyon belirtilerinin tamamen ortadan kaldırılmasını dahi sağlayabilir.
DEPRESYON DÖNEMİNDE HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMEMELİDİR?
- Kafein, birçok insanın hayatından çıkarmak konusunda vazgeçemeyeceği bazı ürünlerin içeriğinde bulunan bir maddedir. Özellikle depresyon belirtileri yaşayanların kafein içeren içecekleri orta kararda tüketmelerinde fayda var. Kafe uyku düzeninin bozulmasına sebep olarak endişeli bir ruh haline bürünülmesine kaynaklık edebilir.
- Alkol ve uyuşturucu kendini ruhsal anlamda kötü hissederken kullanıldığın anlık mutluluk sağlasa da bu maddeler uzun vadede işlerin daha kötü bir hal almasına sebep olur. Uyku düzeninin bozulmasına sebep olan alkol ve uyuşturucular duygu halinde anlık değişimleri ve anksiyeteyi meydana getirir.
DEPRESYONA İYİ GELEN YİYECEKLER HANGİLERİDİR?
- Karbonhidrat içerikli besinler, serotonin hormonunun salgılanmasını teşvik ederek moralin düzelmesine yardımcı olur. Bu sebepten ötürü depresyon hastalarının kendilerini iyi hissetmek için tüketecekleri besinler konusunda karbonhidrat iyi bir tercih olacaktır. Karbonhidrat konusunda tam tahıllı ekmeklere ve diğer sağlıklı karbonhidratlara bağlı kalınması daha doğrudur.
- Omega 3 yağ sitleri esas olarak beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Fakat bazı çalışmalar omega 3 yağ asitlerini içeren besinlerin depresyon belirtilerinin şiddetinin azalmasına yardımcı olduğu sonucunu vermektedir.
- Büyük bir oranda güneşten elde edilmesi mümkün olan D vitamini, vücudun stres düzeyini azaltarak depresyon gibi ruhsal problemlerin gelişimini önler.
- Fındık, kepekli tahıllar, fasulye, deniz ürünleri gibi besinlerin içeriğinde bulunan selenyum, genel sağlığı olumlu yönde etkileyen ve dolayısıyla depresyon gibi ruhsal hastalıkların önlenmesine yardımcı olan bir besin değeridir.