Depresyonun teşhis edilebilmesi adına faydalanılacak herhangi bir laboratuvar testi mevcut değildir. Fakat belirtilerin ortaya çıkma sebeplerini elemek adına uygulanması mümkün olan bazı testlerden söz edilebilir. Doktor tarafından, yaşanan belirtilerin altında yatan sağlık durumunun tespiti adına kan testi yaptırılması talep edilebilir. Viral enfeksiyonlar, tiroit bozukluğu, hormon düzeyindeki değişimler gibi birtakım sağlık problemleri depresyonun belirtilerine benzer belirtilerin yaşanmasına sebep olabilir.
Bir kişinin depresyon olduğunu belirleyebilmek adına doktorlar tarafından bazı belirtiler vardır. Terapist, depresyonda olduğu düşünülen kişinin davranışlarını ölçmeye çalışarak günlük yaşantısı hakkında birtakım sorular sorar. Kişinin ailesinin psikolojik geçmişi hakkında da bilgi sahibi olmak isteyen terapist tarafından depresyon derecelendirme anketinin doldurulması istenebilir. Bu anket, depresyon düzeyinin ölçülmesine yardımcı olması amacıyla yapılır.
DEPRESYON DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE KULLANILAN ÖLÇEKLER NELERDİR?
Beck Depresyon Envanteri: Hastanın kendisiyle ilgili durumları beyan etmesini talep eden 21 sorudan oluşur. Depresif kişilerin davranışlarının değerlendirilmesi yardımcı olması amacıyla tasarlanan bu testin sorularına verilen hep bir cevap, belirtilerin düzeyini ölçmek amacıyla 0 ila 3 arasında puanlandırılır.
Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği: Depresyon belirtilerinin şiddetinin belirlenmesine yardımcı olması amacıyla tasarlanmıştır. 21 sorudan oluşur. Soruların her biri depresyon belirtileriyle alakalıdır.
Zung Ölçeği: Depresyon düzeyinin değerlendirilmesi adına uygulanan tarama aracıdır. 20-80 arasında skor aralığı olan ve 20 sorudan oluşan bir testtir.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçının en az 2 hafta boyunca devam etmesi durumunda depresyondan söz etmek mümkündür.