Antioksidan, vücut hücrelerinin üretmesinin yanında gıdalardan da elde edilebilen bir kimsayal maddedir. Bu kimyasal maddenin içeriğinde bulundurduğu maddeler ise merak edilmekte ve ne işe yaradıkları araştırılmaktadır. Özellikle son dönemlerde bireyler bu konuyla ilgili araştırmalarını hızlandırmış durumdalar. Vücutta atılan toksik maddelerin atımında da işe yarar. İnsan vücudunda beslenme yoluyla alınan andioksidanlar A, C, E ve selenyum'dur. Peki antioksidan ne işi yarar?
Antioksidan ne işe yarar?
Antioksidan insan vücudu için oldukça gerekli bir kimyasal maddedir. Bu maddeyi insanın vücut hücreleri kendi kendine üretebilir ve bazı besinler yoluyla elde edebiliriz. Bu madde insan sağlığını rahatsız edebilecek tüm hastalıklara karşı etkili bir korumadır. Antioksidanın yaşlanma gibi belirtileri geciktirdiği de uzmanlar tarafından gözlemlenmektedir.
Antioksidanların en büyük özelliklerinden biri de hücre hasarlarını onarmaktır. Peki hücre hasarını onaran antioksidan hangi besinlerde daha çok bulunur?
En fazla antioksidan içeren besinler;
* Böğürtlen
* Brokoli
* Domates
* Kırmızı üzüm
* Yeşil çay
* Kırmızı erik
* Tam tahıllar
* Havuç
ANTİOKSİDAN NELERDEN SAĞLANIR
Antioksidan maddeler genelde besin temellidir. Bir çok meyve, sebzede bulunan anti oksidan, özellikle kırmızı meyvelerde yoğunlukla bulunur. Halk arasında oldukça yaygın olan "kansere karşı kırmızı meyve tüketin" algısı da buradan gelmektedir.
Antioksidan için kısaca vücudun koruma kalkanı denilebilir, vücut içindeki zararlı maddelerin tepkimesini önleyerek vücudun zarar görmesini engellemektedir.