Radyoterapi; radyasyonun bazı cihazlar yardımıyla çoğu zaman kanser tanısı konmuş bazen de daha iyi huylu olan ama tümörlere ve o hücrelerinin DNA'sını yok etmek adına yapılan bir tedavi yöntemidir. Genellikle %70-80 oranında external denilen dışardan radyoterapi uygulamaları yapılır. Bunlar için bir cihaz altyapısı gereklidir.
Hastalar bu cihazların olduğu odaya sokulur. Hastalar cihaza alınır, bu cihazların yatağı vardır, hasta yatağa yatar. Tedaviye özgü hangi bölge ışınlanacaksa o bölgeyi ortaya çıkaran bölge tedavi altına alınır. Radyoterapinin olmazsa olmazı hastanın rahat olmasıdır. Hasta aynı zamanda hareketsiz de olmalıdır.
Daha sonra da personel odadan dışarıya çıkar yan koridordaki kumando paneline girer. Bu kumanda panelinden hastanın doğru bölgelerinin tedavi edildiği her uygulamadan önce itinalı bir şekilde incelenir, gerekirse iki boyutlu gerekirse üç boyutlu yapılır daha sonra da ışın tedavisi uygulanır.
RADYOTERAPİ UYGULAMASI SIRASINDA YANMA, ACI DUYMA, ÇARPMA GİBİ DURUMLAR GÖZLENMEZ.
Hastalar sanılanın aksine radyoterapi sırasında radyasyon aldıklarını fark etmezler. Tedavinin aktif olarak uygulaması genelde 2 veya 3 dakikayı geçmez. Hastanın odanın içerisinde kalma süresi ise yine 15 dakikayı bulur.
Bu bir seanstır. Radyoterapi tedavisi seans şeklinde gerçekleşir. Hasta odadan çıktıktan sonra kişinin vücudunda radyasyon kalmaz.