Biluribin sarı renkli pigmentlere sahiptir ve kanda aşırı miktarda biriken bilirubin bebeğin derisine nufüz bebeğin sarı renkli bir görünüm almasına ve yenidoğan sarılığına neden olur.
Sağlıklı olarak zamanında doğmuş yenidoğan bebeklerin % 60'ında, erken doğan bebeklerin ise %80'inde sarılık görülmektedir, Yeni doğan bebeklerde görülen sarılıkların çoğu fizyolojik sarılıktır; yani belli bir tehlike sınırını aşmaz, bir iki hafta süreyle kendiliğinden geçer.
Yenidoğan sarılığı neden olur?
Yeni anne ve babaların en büyük korkularından biri de yenidoğan sarılığıdır. Bilirubin isimli madde normalde karaciğer sayesinde vücuttan düzenli bir şekilde atılabilirken çeşitli nedenlere bağlı olarak eğer çok üretilirse o zaman kanda birikiyor ve alternatif bir atım yolu olarak kendine cildi buluyor, bu durumda da cilt sararmaya başlıyor.
Belli bir seviyenin üzerine çıktığı zaman ve o seviyede yüksek olarak kaldığı zaman o madde eğer ilk 10 günde beyne geçerse o zaman beyinde kalıcı hasar yaratma ihtimali vardır. Yenidoğan sarılığının riski de budur.
Sarılık genel olarak yüzde başlar, göz akı da sararır. Kandaki bilirubin seviyesi arttıkça sırayla, göğüse, karına, kol ve bacaklara doğru ilerler. Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun veya karın cildine bastırılıp kaldırıldığında, sarı renk daha bariz şekilde tespit edilir.
Hangi bebeklerde yenidoğan sarılık riski vardır?
Anne - bebek arasında kan grubu uyuşmazlığı olan bebekler
Erken doğmuş bebekler
Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olanlar
Emme sorunu olup beslenemeyen bebekler