Sesin çatallaşması, boğuk bir şekilde çıkması gibi ses değişiklerinin tümü ses kısıklığı olarak nitelendirilir. Gırtlağın daha aşağısındaki problemler sesin cılız çıkmasına sebep olurken, gırtlakta meydana gelen problemlerde ses sert ve tırmalayıcı bir şekilde çıkar. Ağız boşluğu ve dilde meydana gelen problemlerde ise ses boğuk bir hal alır.
Ses kısıklığı neden olur?
Ses kısıklığına sebep olabilecek birçok faktörden söz edilebilir. Bu faktörler arasında kendiliğinden iyileşmesi mümkün olan durumlar olabileceği gibi cerrahi operasyonla tedavi edilmesi gereken birtakım sorunlardan söz edilmesi de mümkündür.
Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklar nelerdir?
Hangi durumlarda doktora gidilmesi gerekir?
Aslında ses kısıklığı meydana geldiği andan itibaren yapılacak ilk şey doktora gitmek olmalıdır. Ancak ülkemizde böyle bir alışkanlık olmaması dolayısıyla genellikle 1-2 haftadan fazla süren ses kısıklığı probleminde mutlaka doktora gidilmesi önerilir. Kısıklık problemiyle beraber;
Özellikle 50 yaşında üstündeki sigara kullanıcısı erkek bireylerin mutlaka bir hekime başvurarak gırtlak muayenesinden geçmeleri önerilir. Gırtlak kanserinin en belirgin şikayeti ses kısıklığıdır. Erken evrede saptanması halinde tedavi başarısı %100'e yakın olan bir kanser türüdür.
Nelere dikkat edilmelidir?