Çeşitli sebepler dolayısıyla göz kapağının iltihap kapması ve yağ bezelerinin şişmesi sonucunda meydana gelen akut bir göz hastalığı olan arpacık, halk arasında it dirseği ve gelincik hastalığı isimleriyle de anılır. Tıp literatüründe hordeolum olarak adlandırılan bu problemin tedavisi için çok nadir durumlar haricinde cerrahi müdahaleye gereksinim duyulmaz. Genel olarak doğal yöntemler vasıtasıyla arpacığı geçirmek mümkündür. Bu doğal yöntemlerin arasında en yaygın tercih edileni ise sarımsak kürüdür.
ARPACIĞA İYİ GELEN SARIMSAK KÜRÜ
Malzemeler:
Uygulama:
Öncelikle metal bir bıçağı, kaynar suda kaynatmak veya ateşin içine tutmak suretiyle dezenfekte edin ve bakterilerden arındırın.
Önceden kabuklarını soyduğunuz sarımsakları bu bıçak yardımıyla ezdikten sonra pamuğa sarılı bir kürdanı sarımsaklardan çıkan suya batırın. Arpacıklı bölgeye dikkatlice uygulayın.
Bu yöntemi, arpacık tamamen geçene kadar günde 2 kez uygulayabilirsiniz.
Not: Sarımsağın gözünüzü yakması normaldir. Bu durumda korkup tedaviyi bırakmanıza gerek yok. Fakat sarımsağı mutlaka göz kapaklarındaki enfeksiyonlu yağ bezelerinin üzerine uygulayın, kesinlik gözünüzün içine değdirmeyin.
SARIMSAKLA UYGULANAN ARPACIK TEDAVİSİ KAÇ GÜNDE ETKİLİ OLUR?
Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Ancak sarımsağın çok kısa bir süre içerisinde olumlu etki göstererek arpacığı yok etmesi beklenmez. 2-3 günlük süre içerisinde gözle görülür derecede iyileşme söz konusu olur. Şişliğin hafifçe inmesiyle birlikte göz kapaklarındaki ağrının şiddeti de hafifler ve kızarıklık azalır. Öte yandan sarımsak, arpacık nedeniyle meydana gelen kaşıntıyı da büyük ölçüde giderir.
SARIMSAK TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA BIRAKILMALIDIR?
Kimi bünyelerde, sarımsağın içeriğindeki etken maddelere karşı alerji söz konusu olabilir. Bu durumda gelişecek alerjik reaksiyonlardan ötürü aşağıdaki durumların meydana gelmesi halinde sarımsakla uygulanan tedavi sonlandırılmalı ve bir hekime danışılmalıdır.