Kesin tanı konduktan sonra alttaki değerlere bağlı olarak mide yanmasının en sık nedeni reflü hastalığıdır. Dolayısıyla reflü hastalığını tedavi etmek gerekmektedir. Reflü tedavisi biraz uzunca bir süreçtir. Reflünün tıbbi tedavisi, beslenme koşullarını düzeltmek ve cerrahi tedavisi vardır.
Reflü beslenme şekillerine göre değişkenlik gösteren bir hastalıktır. Örneğin; beslenme şartlarına dikkat eden, sağlıklı besinler tüketen ve yemek yeme hızına dikkat eden bireyde reflü görünme oranı oldukça düşüktür.
Bütün bunlara rağmen reflü göründüğünde reflüye göre diyet tedavisi uygulamak gereklidir. Reflüsü olan hastalar mide yanmasını engellemek için acı, baharat, kızartma, soslu yiyecekler, cips, çikolata yememelidirler. Özellikle asitli içecekler, kola, fanta, alkol tarzında içecekler içmemelidirler. Turşu gibi içerisinde hem ekşi yani asit hem de acı içeren yiyecekler mide yanmasını yani reflüyü arttıran nedenlerdir.
Bu sebeplerle reflü olan bir hastanın kesinlikle diyet yapması gerekmektedir. Bunların dışında reflü hastaları akşam saatlerinde çok geç yemek yememelidirler yani tok yatıldığında midedeki içerik yemek borusuna kaçacağı için mutlaka mide yanmasını arttırır ayrıca hastalar yattıklarında eğer baş kısımları biraz daha yüksek olursa o zaman asidin yer çekiminden kaynaklanan doğrudan doğruya ağıza doğru gelmesi de engellenmiş olur.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu; mide yanması konusunda süt yöntemini önerir. Mide yanması olanlar mide yanması başladığında bir türk kahvesi fincanı büyüklüğündeki bardağa iki yudum süt koyup içmelidir. Bir iki dakikaya kalmaz o ağrıyı alır, ağrı ilerleyen dakikalarda tekrar başlasa da tekrar süt içince ağrı geçecektir.
Ani başlayan mide ağrılarında uygulanacak olan yöntem zahter eğer zahteri bulamıyorsanız yaban kekiğidir. Özellikle Amanos Dağları'nda yetişen zahter, yaban kekiği çok etkilidir. Zahter ve yaban kekiği çayını içmek mide yanmasına karşı son derece etkilidir.