Karaciğer, insan vücudundaki en büyük organdır. Kişinin kilosuna bağlı olarak 1000 ila 1500 gr ağırlığında bir yapıdadır. Böylesine büyük bir organın insan vücudu için oldukça geniş fonksiyonları vardır. Bu fonksiyonların en başında, amino asit metabolizmasının düzenlenmesi, yiyeceklerle alınan ve karaciğere gelen besinlerin metabolize edilmesi, kanın pıhtılaşma faktörlerinin üretilmesi, yağda eriyen vitaminlerin ve yağların emilebilmesi için safranın üretilmesi gibi birçok fonksiyonu vardır. Bakterilerin kandan temizlenmesi, alkol ilaç ya da kimyasal maddelerin kandan temizlenmesi de bu fonksiyonlara eklenir.
Karaciğerin, çeşitli hasalar neticesinde bu fonksiyonları yerine getirememesine karaciğer yetmezliği denilir. Karaciğer yetmezliğinde, karaciğerin büyük bir kısmının hasara uğraması gerekmektedir. Karaciğerdeki hasarın %80'e kadar olan kısmı tolere edilebilir; ancak bundan daha fazla hasar durumunda karaciğer yetmezliği söz konusu olur. Karaciğer yetmezliği iki şekilde olur:
Akut karaciğer yetmezliği, daha önce bilinen bir karaciğer yetmezliği olmayan bir kişide günler ya da haftalar içerisinde karaciğer yetmezliğinin oluşması durumudur. Daha sık karşılaşılan diğer durum ise, karaciğerin fonksiyonlarını yavaş yavaş kaybetmesiyle ortaya çıkan kronik karaciğer yetmezliği durumudur. Her ikisi de acil tıbbi desteğe ihtiyaç duyar. Eğer bu akut yetmezlik durumunda geri dönüşümsüz aşamaya gelindiği andan itibaren karaciğer nakli yapmak gerekiyor, kronik karaciğer yetmezliğinde de son aşamaya gelindiği taktirde karaciğer nakli gerekmektedir.
Karaciğer nakli ameliyat sonrası ilk 10 günlük süreç çok önemlidir. Bu 10 günlük süreç atlatıldıktan sonra karaciğer reddi durumu varsa ortaya çıkar; ancak karaciğer reddi diğer organ nakillerine oranla daha az karşılaşılır. Hastalar ilk 3 aylık süreç içerisinde yoğun ilaç kullanır ve ilaç kullanımı bir yıllık süreç içerisinde azalır. Karaciğer nakline paralel gelişen bir aylık süreçte hasta, karaciğerin getirdiği rahatlığı hissetmeye başlar ve organın adapte olması ile beraber sosyal hayata daha rahat katılım gösterir.