Özellikle kış aylarına girmeye başladığımız dönemlerde anne adaylarının en çok yakındığı problemlerden bir tanesi de soğuk algınlığı ve buna bağlı belirtilerdir.
HAMİLELİKTE GRİP NASIL GEÇER?
Soğuk algınlığı denildiğinde hepimizin aklına grip gelir ama aslında çok basit bir enfeksiyon değildir. Genelde kas ağrıları ve yüksek ateşle seyreder. Genelde geçirdiğimiz şeyler üst solunum yolu enfeksiyonu ya da basit nezle gibi problemler.
Çoğunlukla bunlar viral olduğu için genel önlemler dışında istirahate dikkat etmek, C vitaminli gıdalardan fazlasıyla almak ve bol sıvı tüketmek dışında bir şey yapılmasına gerek yoktur. Ender durumlarda eğer ateş çok yüksekse ve beraberinde balgam öksürük, uzun süren ateşli bir durum söz konusuysa doktor önerisi ile antibiyotik kullanılabilir.
GRİP BEBEĞE BİR ZARAR VERİR Mİ?
Genelde bu problemler kendi kendine geçiyor. Eğer çok yüksek ateş ve uzun süre boyunca tedavi edilmemiş bir enfeksiyon söz konusu ise zarar verme ihtimali gündeme gelir. Ama bu durumlarda da çoğu zaman zarar vermez. Bunlar lokalize enfeksiyonlardır. Çoğu zaman kana geçmez ve bebeğe bir zarar verme ihtimali son derece düşüktür.
HAMİLELİKTE GRİBİ HAFİFLETMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır.
Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir.
En iyi ve en etkili destek tedavisi yatak istirahatidir. Yatarken başı yukarıda tutmak (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı da azaltacaktır.
Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmelidir.
Havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.
Yeteri kadar sıvı alımı son derece önemlidir.
Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat edilmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrat açısından zengin diyet uygulanmalıdır.
Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanılabilir.
Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyu kullanılabilir.
Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.
Virüs ve bakteriler sert yüzeylerde 2-8 saat yaşayabilir. Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz.Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.
Burun tıkanıklığı için tuzlu su içeren burun damlaları da kullanılabilirsiniz ve yatarken burun tıkanıklığı ve akıntısının daha az rahatsız etmesi için başınızın altına birkaç yastık daha koyarak başınızı yükseltebilirsiniz. Vics gibi mentollü ürünler öksürüğe geçici bir çözüm olarak göğüse ve sırta sürülebilirler. Nane veya ökaliptus yağı koyduğunuz suyla banyo da yapabilirsiniz banyo sırasında çıkan buhar göğsünüzü rahatlatacaktır. Benzer olarak ılık bir tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısına iyi gelecektir.