Uçuk çıkmadan 1 veya 2 gün önce ağız kenarlarında yanma, kaşınma ve karıncalanma hissedilir. Ardından kızaran gölge şişer ve içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar oluşturur. Bu kabartılar kısa bir süre sonra patlayarak kabuk bağlar. Uçuğun başlaması, gelişmesi ve iyileşmesi ortalama 10 gün sürebilir.
Dudaklarda uçuk neden olur? Dudak uçağı neden olur sorusunun yanıtı herpes simpleks virüsüdür. Bu virüs aktif duruma geçtiğinde uçuk oluşur, herpes simpleks virüsü daha önce uçuk enfeksiyonu geçirmiş kişilerde uyuklar şekilde durmaktadır.
Dudaklarda uçuğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, stres, uygusuzluk, düzensiz beslenme, kansızlık, alkol tüketimi, diyabet, regl dönemi, korkudan kaynaklanan üzüntüler, travmalar, yüksek ateş, ileri derecede yanıklar, egzama, kullanılan ilaçlar, hormonel değişimler, güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörler dudakta uçuk oluşumunun en belirgin nedenlerindendir.
Dudaktaki uçuklar nasıl geçer?
Antiseptik nitelik taşıyan ilaçlar uçuk üzerindeki enfeksiyonun gelişmesini engeller, eczanelerde satılan uçuk kremleri de deriden nüfuz ederek herpes virüsüne etki eder, dudak yarasının deride tahribat yapmasını önler.
Özellikle süt, patates, tavuk, balık, fasülye gibi besinlerin tüketimine ağırlık verilmeli; üzüm, çikolata, yer fıstığı, mısır gevreği, cips gibi gıdaların tüketimi engellenmelidir.
Stresten uzak kalmaya çalışmak, güneşe çok çıkmamaya özen göstermek de diğer önlemlerden bazılarıdır.
Uçuk için evde yapabileceğiniz doğal tedaviler
Uçuğun üzerine buz ile kompres yapın ve bunu düzenli aralıklarla tekrar edin. Buzun soğutucu etkisi sızlamayı azaltacaktır. Doğan altibiyotik olarak da tanımlanan sarımsak dudak uçuk tedavisinde en etkili yöntemlerdendir. Sarımsağı ezdikten sonra elinizle uçuğun üstüne yayın ve o şekilde 1-2 dakika boyunca masaj yapın. Sarımsağın suyunu uçuğun her yerine değdiğine ve homojen bir biçimde dağıldığına emin olun, sarımsağın tedavi edici etkisi sayesinde sızlama ve ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz.