Kuru domates kahvaltıda, akşam yemeğinde, turşu olarak farklı farklı ihtiyaçlarla kullanılabilir. Kuru domatesin menemeni de yapılabilir.
Öncelikle geniş bir tepsi alıp tezgahın üzerine koymanız gerekmektedir, daha sonra armut domateslerinizin baş kısımlarını alarak, ortadan ikiye bölün. Ortadan ikiye böldükten sonra domateslerinizi ortadan ikiye bölerek tepsiye diziyorsunuz. Bu işlemi yaparken domatesleri ayırmamalı, yan duracak şekilde tepsiye yerleştirmelisiniz.
Çok fazla olmamak şartıyla domateslerinizi tuzluyorsunuz, tuz dökmenin amacı domateslerin kurtlanmamasıdır. Domateslerinizi tepside kurutmak yerine bir bez veya kartonun altında kurutmak daha uygundur, domatesler kururken altlarına su çıkaracağından tepside kalırsa kararır. Bu yüzden domateslerinizi bol güneş gören bir yerde altında karton veya bez kalacak şekilde kurutun.
Domateslerinizin kuruma süresi sıcaklık ve güneşi alma durumuna göre değişkenlik gösterse de en az 15 gün domatesler güneşin altında kalmalıdır yani domates kurusunun ortalama süresi 15 gündür.
Domates kurusunun faydaları nelerdir?
Domates kurusu oldukça şifalı bir gıdadır. Özellikle pankreas, akciğer, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkili olan domates kurusu astıma karşı da koruma sağlar. Domates kurutulduğunda da besin değerini korur ayrıca zeytinyağı ile pişirilirse besin değeri artar.
Domates kurusunun içerisinde yağ ve kolesterol bulunmaz, kalori değeri oldukça düşüktür, içerisinde trans yağ da yoktur. Lif açısından zengin olması nedeniyle sindirimi de kolaylaştırır.
Kurutulmuş domates antioksidan olaran bilinen doğal C vitamini deposudur bu da kanı temizlemeye yardımcı olur.