Eğer kişinin oturmaya da gücü yetmezse, gücüne göre yanı üzerine veya sırt üstü yatarak işaretle (ima ile) namazını kılar. İma; kıyam için başın düz durması, rüku için biraz eğilmesi secde için biraz daha eğilmesidir.
Ayakta durmaya gücü yetip de rüku ve secdeye eğilemeyecek durumda olan biri ayakta durur namazını ayakta kılar; rüku, secde ve selamları ima ile yapar. Hasta ayakta duramayacak gibi ise oturarak namazını kılar. Rüku için yarım eğilir; secdeleri aynen yapar.
Oturarak namaz kılan kişinin, rüku ve secde yapabilecek gücü yoksa, bunları ima ile yapar. Bir hasta ayakta kılamadığı gibi oturarak da kılamıyorsa, yatarak ima ile namazını kılar.
Kimler oturarak namaz kılabilir?
Dinde zorluğun bazı aşamaları vardır. Kur-an?ı Kerim bu konuyla ilgili iniş sırasına göre art arda 3 ayet bulunmaktadır.
Bu ayetlerden ilki "Allah'tan gerektiği kadar korkun." ayetidir. Bundan sonraki ayet Bakara suresinde geçen "Allah kimseye gücünün ötesinde güç yüklemez." ayetidir. 3. ayet ise "Allah'tan gücünüz neye yetiyor ise onunla korkun." ayetidir.
Oturarak namaz kılma güç yetirme ile ilgili bir durumdur. Allah'a boyun eğmeniz takatiniz ile ilgilidir. Namaz kılarken ayakta durma pozisyonuna kıyam denir. Kıyam, namazın en önemli farzlarındandır. Namazın en önemli farzını yerine getirmeniz sağlığınız el veriyorsa yapmanız gereken bir durumdur ancak sağlığınız el vermiyorsa oturarak namaz kılabilirsiniz.