Yağlanma, kişinin vücut anatomisi ile alakalı bir durumdur. Yağlanma elma ve armut tipi olarak ikiye ayrılmaktadır. Elma tipi yağlanma, abdominal yani karın bölgesi yağlanmasıdır.
Elma tipi, en çok erkeklerde görülür. Özellikle 30 yaş ve üzeri erkeklerin sıklıkla yaşadığı bir sorundur. Elma tipi yağlanma kadınlarda da menopoz döneminden sonra görülmeye başlar; çünkü kadınlardaki östorojen hormonu o bölgedeki yağlanmayı azalttığı için menopozdan sonra erkeklerle aynı kulvara gelerek karın bölgesi yağlanması olur.
Armut tipi basen bölgesi yağlanmasıdır. Bu tip yağlanma, hayati tehlikesi olan bir yağlanma değildir. Abdominal karın bölgesi yağlanması diğer yağlanmalara oranla daha çok risk içerir. Çünkü organlara yakındır ve bu da diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı gibi durumları tetikleyebilir.
Karın bölgesindeki yağlanmaları en çok karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yapar. Eğer kişinin karın bölgesindeki yağlanması fazla ise, karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak karındaki yağ miktarı da artış gösterecektir.
Günümüzde de en çok karın bölgesi yağlanmasına bağlı gelişen rahatsızlıklardan bir tanesi de insülin direncidir. Bu nedenle bu tip bir yağlanmayla karşı karşıya kalmamak için, daha protein ve sebze ağırlıklı yiyeceklere yönelinmelidir. Basit şekerli karbonhidratlar değil, kompleks şekerli karbonhidratlar meyveler, sebzeler ya da tahıl grubundan kaliteli ekmekler tüketilmelidir.