Günlük hayat içerisinde yaş ayırt etmeksizin yaşanan sağlık problemlerinin başında çeşitli kanamalar gelmektedir. Burnun yapısal olarak en çok kanlanan vücut organlarından birisi olduğu düşünüldüğünde, burundaki kanamalar da sıklıkla yaşanabilmektedir. Küçük yaştaki çocuklarda yaz aylarında baş gösteren durumlardan olan burun kanamaları, aile üyelerini düşündüren ve tedirginliğe iten bir durumdur. Bu kanamalar hafife alınmamalı ve sürekli tekrarlanması halinde mutlaka bir sağlık kurumuna gidilmelidir. Peki, çocuklarda burun kanamasının nedenleri nelerdir? Burun kanaması nasıl durdurulur?
BURUN KANAMASI NEDENLERİ NELERDİR?
- Çocukların burun kanamalarının en çok görülen şekli ön burun kanamalarıdır. Burun girişinde yaklaşık 1 cm'lik mesafede mukozada bir takım damalar bulunur. Bu bölgede, çocuğun burnunu karıştırmasına bağlı ya da soğuk hava veyahut sıcak havalar burun damarlarının kuruması neticesinde sıklıkla kanama durumu görülebilir.
- Bir diğer burun kanaması nedeni ise, enfeksiyon kaynaklı durumlardır. Nezle, grip gibi mikroplara bağlı, hapşırmalar ya da silmeler neticesinde damarların zayıflaması sonucunda kanamalar gerçekleşebilir.
- Bazı durumlarda ise pıhtılaşma sistemi bozuklukları, kan hastalıkları yine pıhtılaşma sistemiyle ilgili bazı sistemik hastalıkları (karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları gibi) sırasında damar sisteminin bozulması nedeniyle kanama görülebilir.
- Burun içindeki kitleler de burun kanamalarına neden olur. Bu durumlar nadir olsa da, kanamaya sebebiyet verir. Bunları damarsal bozukluklar ya da tümörler olarak sıralayabiliriz.
- Burun kırılmaları, baş veya yüz yaralanmaları da burun kanamasının tetiklenmesinde doğrudan etkilidir.
- Burun bölgesinde çeşitli kemik eğrilikleri de burun kanaması oluşturabilir.
BURUN KANAMASI NASIL DURDURULUR?
- Burun kanamaları küçük ya da büyük demeden ciddiye alınmalı ve doktor kontrolüne gidilmelidir. Zira, ciddiye alınmayan bir burun kanaması büyük bir hastalığın habercisi olabilir.
- Burun kanaması durumunda, kan görülmesine paralel olarak heyecan ve panik olma durumunda artış yaşanır. Bu durumda kanaması olan kişiyi sakinleştirmek gereklidir.
- Kanama durumunda yapılması gereken ilk şey, başı hafifçe öne doğru eğmektir. Eğer baş arkaya atılırsa, kan burundan geniz ve boğaza, buralardan da yutularak mideye gider.
- Baş ve işaret parmakları aracılığıyla burnun yumuşak kısmı tamamen sıkıştırılmalıdır. Yavaş ve nazik bir şekilde sıkıştırılan burun, yüze doğru hafifçe bastırılmalıdır.
- 10 dakikanın ardından burun kanaması devam ediyorsa en yakındaki sağlık kurumuna gidilmelidir.