Toplumda bel ağrısı çok sık karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Her insan hayatı boyunca en az 1 veya birkaç defa bel ağrısıyla karşı karşıya kalmıştır. Bel ağrısının çok fazla oranda nedeni vardır. Herkesin yaşadığı bel ağrıları birbirinden farklı sebeplerden olabilir. Peki, bel ağrısının sebepleri nelerdir?
BEL AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR?
- Bel ağrısının istatistiksel olarak en çok görülme sebebi gribal enfeksiyondur. Yani, yaygın bir gribal enfeksiyon geçiren kişilerde bel ağrısı durumu da yaşanacaktır. Gribal enfeksiyonda bel ağrısının oluşma sebebi ise, virüslerin bütün vücuda yayılması ve kasların içine girmesidir. Kas spazmına yol açan bu virüsler, bel ağrılarını da tetiklemektedir.
- Omurga kırıkları ya da kayması gibi travmatik durumlar bel ağrılarındaki en önemli nedenler arasında dikkat çekmektedir.
- Ağır işlerde çalışan, ağır aktivite yapan insanlarda veyahut kilolu insanlarda ani, ters bir hareket yapılmasının neticesinde belin arka tarafında bulunan eklemlerin zorlanması neticesinde yapısının bozulmasına bağlı bir acıma, ağrı meydana gelebilir. Bunlar da hareket edildiği sırada bireye sıkıntı verir.
- Bir diğer mekanik bel ağrısı nedeni ise, ani ve ters bir hareket neticesinde omurgaya yeteri desteği veremeyen bel kaslarının aşırı kas spazmı sonucunda ağrımasıdır. Bunlar genellikle sıcak uygulanması, ilaçlar ya da bel bölgesine uygulanan masajlarla giderilir.
- Sinir sisteminde, omurga kemiklerinde oluşan tümörler, bel bölgesinde oluşan enfeksiyonlar ağrıya sebebiyet verebilir.
- Enfeksiyon hastalıkları içerisinde toplumda görülen bel ağrısı sebepleri arasında ise, brusella ve tüberküloz hastalıklarındaki mikroplar bele yerleşerek bel ağrısına neden olabilir
- En son olarak ise, yansıyan ağrılar durumu vardır. Karın içindeki iç organlarda yaşanan ağrılar bele vurabilmektedir. Bunlar bel ağrısı değildir, tamamen diğer organlardaki ağrıların bele yansıması durumudur. Mesela böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, gaz sancısı gibi sebepler, doğumsal anormallikler