Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, ağaçların sararan yapraklarının dökülüp, dallarının çıplak kalmasının insan psikolojisini derinden etkilediğini vurguladı. Bu tabloda umudun yerini, hüznün aldığını belirten Prof. Dr. Verimli, yapılan araştırmaların kışın görülen ruhsal hastalıklardan özellikle depresyonun daha fazla olduğuna dikkat çekti. "Ruh-beden bütünlüğü çok önemli. Psikolojinizi de kışa hazırlamayı unutmayın" diyen Prof. Dr. Verimli, şöyle devam etti: "Ailenizle birlikte vakit geçirin. Sevgi ve şefkat duygusu en önemli bağlardan biri. Güneşli günlerde mutlaka dışarıya çıkın. Doğada vakit geçirmek en güzel ilaç. Bu nedenle doğada yürüyüşler yapın. Omega 3 tüketin. Tüm bunlar kış depresyonuna girmemeniz için kalkan oluşturur."
YAŞLILARDA FAZLA
Özellikle yaşlıların deprasyona girme olasılığının gençlere göre fazla olduğunu belirten Prof. Verimli, "İlkbahar ve yaz aylarında manik yükselmenin daha sık olduğu bilinmektedir. Sonbahar ve kışın ise majör depresif tablonun nüksettiği görülüyor. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarının dünyaya dik gelmemesi. Yani ışınlardan yeterince faydalanamamamız. Göz, ışık enerjisini kimyasal enerjiye çeviren bir organımız. Gözün aldığı düşük ışığı kimyasala çevirememesinden dolayı beynimizdeki mutluluk hormonu, uyku hormonu ve iyimserlik hormonları düşüyor. Bu da çok ciddi bir depresyon tablosu yaratıyor. Tüm popülasyonlarda depresyon tetiklenebiliyor. Bu güneş ışınlarının çok düşük geldiği İskandinav ülkeleri ve Avrupa'da daha fazla. İntihar olaylarına bakıldığında kışları daha da arttığı yolundaki tezi desteklemektedir" dedi.
GÜNEŞ IŞINLARINDAN FAYDALANIN
Peki ama ruhumuzu kışa hazırlarken ne yapacağız? İşte Prof. Dr. Verimli'nin reçetesi:
Mutlaka hayatınızda yapmayı istediğiniz şeylerin bir listesini yapın. Gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz hayal listeniz olsun.
Neşeli, mutlu, sevgi dolu imanjinasyonlarda bulunun. Beyin, kar, düşen yapraklar, kuruyan dalları imajine ettiğinde olumsuzluğa kapılıyor. Oysa güzel şeylerin hayali, mutlu ve umut dolu bir psikoloji yaratıyor.
Ailenizle birlikte vakit geçirin. Sevgi ve şefkat duygusu en önemli bağlardan biri.
Kıştan, kardan, dışarı çıkmaktan korkmak yerine karlı havaların tadını çıkarın.
Güneşli günlerde mutlaka dışarıda vakit geçirip, ruhunuzun da güneşin ışınlarından faydalanmasını sağlayın.
Doğa güzel bir ilaç. Doğada zaman geçirin. Yürüyüşler yapıp, bol oksijen tüketin.
Deniz kenarlarında, su kenarlarında yürüyüşler yapın.
Dostlarınızla, ailenizle sinema partileri yapın.
Omega 3 tüketin. Çinli profesör Kuan Pin Su ve ekibinin yaptığı bir araştırmaya göre balık yağındaki Omega 3 yağ asitlerinin tüketimi depresyonu azalttığı yönünde. Hatta kullanılan antidepresan ilaçların yan etkilerini bile azaltıyor. Beyin dostu.
Daha ağır depresyonlarda ise ışıkla tedavi öneriliyor. Fototerapi yani parlak ışık terapisi. Kış depresyonunda son derece etkili. Melatonin hormonunu yükselttiği kanıtlanmıştır. 10 bin lükslük ışık göze yarım saat veriliyor. Ya da 2 bin lükslük ışık 2 saat verilecek şekilde tedavi düzenleniyor. Bu psikiyatrist kontrolü altında yapılan bir tedavi şeklidir.
Yarın:
Grip aşısı olmalı mıyız? Kimler aşı yaptırmalı?
Gripten nasıl korunmalıyız? Kimler risk grubunda...