BAŞLARKEN
Havalar soğuyor.. Vücudumuzun ritmi değişiyor. Sadece bedenimiz mi mevsimsel değişikliklerle etkileniyor? Ruhumuzun da şifa reçetelerine ihtiyacı yok mu? SABAH, uzmanların kapısını çaldı ve hastalıklara yakalanmamak için vücudumuzu kışa nasıl hazırlamamız gerektiğini sizler için masaya yatırdı.
Kış mevsimi yaklaşıyor, hastalıklar kapıyı çalmak üzere. Güçlü bir bağışıklık sisteminin temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte antioksidanlardan zengin besinlerin tüketilmesi yer alıyor.Memorial Hastanesi'nden diyetisyen Aslıhan Altuntaş, bağışıklığı güçlendirecek beslenme reçetesi verdi. Altuntaş, "Kış mevsiminde artan soğuklarla birlikte metabolik uyum sonucu düşen vücut ısısını normal ısı düzeyine çıkarmaya çalışan vücut, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve organizmada yemek yeme isteği artar. Uzun süre tokluk sağlayacak, vitaminden zengin beslenmemiz lazım" dedi. Kilo artışına bağlı olarak bağışıklık sisteminin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Altuntaş egzersizin önemine de dikkat çekti.
Kış döneminde vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında mevsim meyve ve sebzelerinin öneminin büyük olduğunun altını çizen Altuntaş, "Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler- ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, domates, havuç, limon, kuşburnu, elma, kivi, portakal, mandalina gibibeslenme düzeni içerisinde sıklıkla yer almalıdır" dedi. Altuntaş, kışa hazırlık için şu beslenme önerilerinde bulundu:
Haftada 2-3 kez kuru baklagiller tüketilmeli.
Haftada 2-3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi gerekir.
Her gün düzenli olarak yoğurt ve kefir tüketilmeli.
E vitamini, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırıyor. E vitaminine; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller kaynak olarak gösterilebilir.
Vücut ısısını dengede tutabilmek için her gün en az 2-2.5 litre su için. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edin.
Saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerini tüketin.
Beslenme düzeninde süt - et - sebze - meyve ve tahılların dengeli dağılımı, az ve sık aralıklarla beslenmek önemli.
Kış detoksu çorbası tarifi
MALZEMELER
1 orta boy havuç
2 orta boy kuru soğan
500 gr. brokoli ya da lahana
300 gr. ıspanak
1 çay bardağı kırmızı mercimek
2-3 diş sarımsak
Bir tutam taze maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI: Sebzeleri 10 dakika sirkeli suda bekletip güzelce yıkayın. Küçük parçalar halinde doğradığınız sebzeleri bir tencereye koyun. Önceden en az 1 saat kadar sıcak suda beklettiğiniz mercimeği tencereye ekleyin. Üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su koyup kapak kapalı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocağı kapatıp, maydanoz, kuru nane, kekik ve pul biberi ekleyin ve 45 dakika kadar tencerede beklemeye bırakın. Sonrasında isterseniz kevgirden geçirin ve tencerede kalan suyu ekleyip kıvamını hazırlayın. 1 çay kaşığı karabiber ile 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin ve kaynatın.
İŞTE İLAÇ NİYETİNE 9 ALTIN BESİN
Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, ceviz, karnabahar, pırasa, lahana, mürdüm eriği, nar, turp, brüksel lahanası ve bal kabağının zengin vitamin içerikleriyle birçok hastalığa karşı kışın koruyucu etki yaptığına işaret etti.
Yarın:
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanından ailelere, çocuklarını grip ve soğuk algınlığından koruma yöntemleri. Probiyotiklerin çocuk sağlığı için önemi. İlik kemik suyu mucizesi.