Kalp hastalığı olan çocuklar hava değişiminden ve enfeksiyonlardan çok daha fazla etkileniyor. Kalp hastalığı olan çocukların mutlaka aşı ile korunması gerekiyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Çocuk Kardiyolosi Uzmanı Prof. Dr. Tuğçin Bora Polat, kalp hastalığı olan çocuklar için ailelere tavsiyelerde bulundu…
İSHALLER ARTABİLİR
Çocuk vücudu sadece kalpten ibaret değildir, başka organlar da vardır. Bunlardan en önemlisi de solunum yollarıdır. Kalp hastası olan çocukların solunum yolu hastalıklarına dikkat etmesi gerekir. Özellikle yeni doğan döneminde kalp hastalıkları nedeniyle sorun yaşayan çocuklara, ilk iki yıl içerisinde RSV dediğimiz zatürre aşıları yapılmalıdır. Amaç, çocuğun hastane yatış sürelerini uzatmasını önlemektir. Bu sebeple çocuğa zatürre aşıları altı ay boyunca her ay tekrarlanacak şekilde uygulanmalıdır. Kış aylarında, kalp hastalığı olan çocukların hastalık riski artar. Kış aylarında kalp hastası çocuklarda ishal sıklığı da artabilir. Bunun sebebi de rota virüsü dediğimiz enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha fazla olmasıdır. Bu sebeple kalp hastalığı olan çocuklara, özellikle rota virüs enfeksiyonlarına karşı aşılama yapılmalıdır. Çünkü bilinenin aksine bu ishal tipleri özellikle ülkemizde Aralık ayı ile Mart ayları arasında daha sık görülür ve salgınlara sebep olur. Bu aşılar ağızdan verilebilen, uygulaması çok kolay aşılardır.
AŞILAR ÖNEMSENMELİ
Kalp hastalıkları olan çocuklar grip enfeksiyonlarını daha ağır ve sıkıntılı geçirilebilirler. Çünkü kalp hastalığı olanların yüksek kalorili beslenmesi gerekir fakat böyle bir beslenmeyi bu çocuklarda sağlamak mümkün olmayabilir. Bunun sonucunda hastalığın üzerine süper enfeksiyon dediğimiz bakteriyel enfeksiyonlar da eklenebilir. Bu tür olumsuz durumlarla mücadelenin en etkin yolu grip aşısıdır. Grip aşısı Ekim ayı içerisinde yapılan bir aşıdır. Grip aşısı yapıldıktan sonra çocuklarda enfeksiyon sıklığının azaldığını ve gribi daha hafif geçirdiklerini söyleyebiliriz.
ÇABUK YORULUYOR, ÇOK TERLİYORSA DİKKAT!
ÇOCUKLUK yaş gruplarında kalp hastalıkları bazen atlanabiliyor. Bunu önleyecek en iyi yöntem; iyi bir çocuk muayenesinden sonra çocuğun çocuk kardiyoloğuna yönlendirilmesidir. Biz kardiyologlar, genel anlamda günümüzde birçok çocuğu rutin yöntemlerle muayene edebiliyoruz. Çünkü kalp hastalıkları yönünden yaptığımız incelemeler kesinlikle can yakmayan, kan alınmayan, girişimsel olmayan yöntemlerle yapılıyor. Çocuğu ultrason gibi, hiçbir şekilde çocuğa zarar vermeyen yöntemlerle değerlendiriyoruz. Çabuk yorulan, çok terleyen çocuklarda da kalp hastalığı riski olabilir. Ritimsel anlamda sorunu olan çocuklarda bayılmalar görülebilir. Süt çocukluğu döneminde erken yorulma, çok terleme ve büyüme-gelişmede gerilik gözlemlenebilir. Bu tarz şikayetleri olan çocukların çocuk kardiyoloğuna görünmesinde fayda var.