Kahvaltıda, ara öğünlerde, yemekten sonra, tatlının yanında... Hiç şüphesiz insanımız için çayı içmenin yeri ve zamanı yoktur. Bu doğrultuda da çay, bizim son derece önem verdiğimiz içeceklerin başında gelir. Gün içerisinde kimi zaman bir bardak, kimi zaman ise bir demlik çay içebiliyoruz. Çayı bu kadar tüketirken çayın kaliteli tadını alabilmek için de doğru bir demleme yöntemi izlemeliyiz. İyi çay içmenin sırrı iyi çay demlemekten geçer.
Ülkemizde kabul gören ortak bir demleme yöntemi olmadığı için, herkesin kendine has çay demleme yöntemi vardır. Bu da birden çok çay demleme yöntemini ortaya çıkarmıştır; ancak çay demleme konusunda doğru kabul edilen bir nokta, çayın tadını almanıza engel olabilir. Sizler için derlediğimizde, iyi çay demlemenin püf noktalarına değinirken doğru çay nasıl demlenir? sorusuna da yanıt aradık. İşte çay demlerken dikkat edilmesi gerekenler!
Eğer iyi çay kullanmıyorsanız, en doğru şekilde de çay demlerseniz demleyin çayın tadını en iyi şekilde alamazsınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi iyi çay demlenin yolu kaliteli çay kullanmaktan geçer.
Kullanacağınız çayı öncelikle doğru koşullarda saklayın. Çayı nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutun. Mutfağınıza güneş almayan bir yere koyun. Çayınızı harici kokulardan etkilenmeyecek şekilde muhafaza edin. Çünkü çay keskin kokuları kolayca içine çeker ve bu da çayın kendi aromasının bozulmasına sebep olur.
Kullanacağınız suyun da kalitesi önemlidir. Tavsiyemiz, kesinlikle musluk suyu kullanmamanız yönünde. Bunun yerine damacana ya da arıtılmış su kullanın ve suyun taze, yumuşak olmasına dikkat edin.
Çayı demleyeceğiniz demliğin seçimi de önem arz etmektedr. Porselen bir demlik, metal demlikten her zaman sağlıklıdır ve faydalıdır.
Malzemeler ve saklama koşullarına değindik. Şimdi sıra doğru çay demleme yöntemlerine geldi.
Her iki yöntemle de demlenilen çay, 20 ila 25 dakika tüketilmesi gereklidir; aksi taktirde çay bayatlamaya başlar ve tadı acılaşır. O yüzden demlemenizi yaptıktan sonra, çayı kısa sürede tüketmeye bakın.