Avustralyalı Beslenme Uzmanı Natoli, yumurtanın uyku kalitesine ve süresine olan etkisini doğal bir sedatif olmasıyla açıkladı.
Beslenme Uzmanı Natoli, sedatiflerin düşük dozda kullanıldığında gerginlik ve bunaltıyı gideren uyku ilaçlarının genel adı olduğunu da ifade etti.
Sedatif özelliğiyle vücudun bir uyku hormonu olan melatonini daha fazla sağlaması, kişiyi uykuya hazırlayıcı bir rol oynuyor. Ancak yine de yumurtanın sadece uykuya olan olumlu etkilerinden bahsetmek haksızlık olur. Natoli, sağlıklı beslenmenin iyi bir uyku düzeninin anahtarı olduğunu söyledi. Yumurta içeriğindeki yüksek protein oranıyla tok tutarken, kilo alımına engel oluyor ve stres düzeyini de azaltıyor.
BEYİN SAĞLIĞI İÇİN DE YUMURTA...
Beslenme literatüründe bahsi geçen «kaliteli protein» bire bir yumurtanın kendisidir. Kolesterol içeriğinin kalp hastalıklarına neden gösterilemeyeceği, bilimsel deneylerle kanıtlanmış, yumurta aklanmıştır.
Ancak bir çok besinde olduğu gibi «pişirme tekniği» yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir. Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır
NE RAFADAN NE DE KAYISI OLSUN...
"Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada Biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız" diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın "Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir.
Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz" şeklinde konuştu.