Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, deniz ürünlerinden zengin beslenen çiftler hem daha fazla seks yapıyor, hem de daha çabuk çocuk sahibi oluyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
YÜZDE 22 DAHA FAZLA BIRLIKTELIK
Çalışma için Michigan ve Teksas'tan 500 çift bir yıl boyunca izlemeye alındı. Deniz ürünü tüketimi ve gebe kalma süresi arasındaki ilişkiyi saptamak için katılımcılar günlük olarak besin tüketimlerini ve cinsel aktivitelerini kaydettiler. Haftada iki kereden fazla deniz ürünü tüketen çiftlerin gebeliğe ulaşması yüzde 92 iken daha az deniz ürünü tüketen çiftlerde bu oran yüzde 79'da kaldı. Ayrıca deniz ürünleri tüketen çiftlerin cinsel birliktelik oranı, diğer çiftlere göre yüzde 22 daha fazlaydı. Çiftler aynı gün deniz ürünü tükettiğinde diğer çiftlerden yüzde 39 daha sık cinsel birliktelik yaşadılar.
BİR YIL İÇİNDE HAMİLE KALAMAYANLAR...
Daha önce yapılan pek çok çalışmada, omega 3 ten zengin balıkları tüketmenin (somon ve tuna) progesteron seviyesini artırdığını, gebe kalma süresini kısalttığını ve daha kaliteli sperm oluşumunu kolaylaştırdığını göstermiştir. Bu tür çalışmalar, bir yıl içinde doğal yollarla gebe kalamayan çiftlerin, medikal yardıma ihtiyaç duymadan gebelik şansını artırmaya yardımcı olabilirler. Çalışmanın ilginç sonuçlarından biri de, kadınlar kadar erkeklerin de deniz ürünü tüketmesinin çok önemli olduğudur. Gebelik oluşumunda kadın faktörü kadar erkek faktörü de önemlidir. Özellikle balıklardaki omega 3 asidi, midyedeki çinko; sperm sayısını ve hareketini düzeltir.
KILIÇ VE KÖPEK BALIĞINA DİKKAT!
Deniz ürünleri hem protein, hem de mineraller açısından zengindir. Fakat içerdikleri cıva miktarı konusunda bazı endişeler de vardır. 2017'de FDA özellikle gebelik düşünen kadınlar, haftada üç kereden fazla balık tüketmemeleri konusunda uyarmıştır. Ancak özellikle ABD'de kadınların tükettiği balıklar yüksek cıva içermezler. Cıva miktarı fazla olan balıklar daha çok kılıçbalığı ve köpekbalığıdır. Son 10 yılda üreme ve beslenme bağlantısı konusundaki yayınlarda patlama yaşanıyor. Deniz ürünleri de bu konuda en önemli araştırma konularından birini oluşturuyor.
ANNE ADAYLARI İÇİN 15 YAZ TÜYOSU
PIRIL
pırıl parlayan güneş ve masmavi bulutsuz bir gökyüzüyle yılın en gözde mevsimi geldi. Büyük küçük hepimiz denizin ve güneşin hayalini kurduk. Ancak eğer hamileyseniz, içinizde gitgide ağırlaşan küçük canlıyı taşımak ve onu koruma içgüdüsü, bu mevsimi çekilmez hale getirebilir. İşte anne adaylarının yaz mevsimini güvenli ve keyifli geçirmesini sağlayacak 15 ipucu:
1) Tuz alımını azaltın ancak tümüyle de kesmeyin.
Çünkü tuz hayati bir mineral olan iyot içerir.
2) Ayaklarınızı mümkün olduğu kadar yüksekte tutun.
3) Doğru ayakkabı çok önemlidir. Ortopedik sandaletleri tercih edin.
YÜZÜKLERI ÇIKARIN
4) Elleriniz ilk şişmeye başlayan yerlerdir. Bunu farkeder farketmez yüzüklerinize veda edin.
5) Uzun ve sıcak yaz günlerinde serin sulara bırakın kendinizi. Yüzerek hem ağrılarınızdan, hem de sıcaktan kurtulun.
6) En önemli ve unutulmaması gereken kural; yeterli sıvı almaktır.
Günde ortalama sekiz bardak su içmelisiniz. Yazın, hele dışarıda kalacaksanız bir bu kadar daha ilave etmeniz gerekir.
7) Nemli bezlerle boyun ve kollarınızı ferahlatın.
GÜNEŞ KREMI KULLANIN
8) Dışarıda zaman geçirmek zorundaysanız serin alışveriş merkezlerinde zaman geçirebilirsiniz.
9) Terletmeyen, hafif giysiler tercih edin. Nefes alabilen pamuklu kumaşları tercih edin.
10) Özellikle öğleden önce işlerinizi halledip evinize dönün. Yani güne erken başlayın.
11) Yanınızda mutlaka su taşıyın. Hatta spreyli bir şişeye soğuk su ve hoş kokulu bir yağ ilave edin, sıcakladığınızda yüzünüze sıkın.
12) Mutlaka güneş kremi kullanın. Belli aralarla bu ürünü sürün. Güneş, cildinizin düşmanıdır.
13) Güneş ışınları gözlerinize zarar verebilir, bundan korunmanın yolu da kaliteli bir güneş gözlüğüdür.
14) Şapka kullanın ve deniz kıyısındayken mutlaka şemsiye ile korunun.
15) Aşırı sıcak günlerde sizin için en güvenli yer evinizdir. Buna üzülmeyin ve bu günlerin tadını çıkarın.
HAMİLELER YÜZMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALI?
Eğer 30 dakika ve üzerinde yüzüyorsanız mutlaka yeterli sıvı ve glikoz almalısınız.
Havuza atlamayın ya da dalmayın.
Su soğuksa ısrarcı olmayın.
Temizliğinden emin olmadığınız yerlerde yüzmeyin
Gebeyken tek parça mayolar yerine, iki parçalı olanlar tercih edilmelidir.
Yüzme bilmiyorsanız, gebelik yüzmek için uygun bir zaman değildir. Ama yine de havuzda yapılabilecek pek çok egzersiz bulabilirsiniz. En basiti, suda küçük adımlar atarak yürümek gibi. Gebelik öncesi nadir de olsa yüzüyorsanız, süreyi gebelikte yavaş yavaş artırabilirsiniz. Düzenli bir yüzücüyseniz aynı tempoyu sürdürebilirsiniz.
Kendinizi çok yormayın, zorlamayın. Doğru önlemleri alarak hem eğlenin, hem egzersiz yapın.
BUNLARI HİSSEDERSENİZ YÜZMEYİ BIRAKIN
Karında ağrı, vajinal kanama, sıvı gelmesi, rahimde kasılmalar, nefes darlığı, yorgunluk, göz kararması ve düzensiz kalp atışları hissederseniz, yüzmeyi bırakın ve hemen sudan çıkın.
HAMİLEYKEN YÜZMEK GÜVENLİ Mİ?
Komplikasyonlu ve yüksek riskli
gebelikler dışında
yüzme gebelikte yapılabilecek
en ideal
egzersizdir. Peki nelere
dikkat etmeli?
İLK 3 AY:
Bu dönemde ideal süre günde 30 dakikadır. Güne yüzerek başlamak sabah bulantılarını azaltır ve dinamik bir başlangıç yapmanızı sağlar.
İKİNCİ 3 AY:
Bebeğiniz büyürken, vücudunuz da ağırlaşıyor. Çoğu anne adayı bu dönemde yüzmeyi azaltır ama uygun bir mayo giyerek ve özellikle sırt üstü yüzmeyi tercih ederek bel ve sırt ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.
SON 3 AY:
Bu dönemde stresi azaltmak ve sırt ağrılarından kurtulmak için en iyi stil kurbağalamadır. Eğer bir şnorkel takarsanız, yüzerken boynunuzda gerginlik de olmaz.
YÜZMENİN FAYDALARI
Gebelikte kilo alımını dengeler.
Kardiyovasküler sisteme fazla yük binmez.
Kasları güçlendirir, kan dolaşımını düzenler.
Omurga ve etrafındaki kasların gevşemesini sağlar. Uyku kalitesini düzeltir.
Eklemlere daha az yük binmesini sağlar.