Sahur, iftar derken Ramazan ayı sona eriyor. Ramazan'da iki-üç öğün şeklinde beslenmenin yerini eski beslenme düzeniniz olan beşaltı öğünler alacak. Geçişin aşama aşama ve sağlıklı tercihler ile olması sizleri yaşanacak sağlık sorunlarından koruyacaktır. Ve bu geçişin başlangıcı Ramazan Bayramı'nda, beslenme hatalarından kaçınılmalıdır. Uzun açlık süresinin ardından yenecek ağır yiyecekler gastrointestinal sistemde rahatsızlık oluşturur. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmaya ağır yiyecekler ile yüklenildiği zaman kilo almak kaçınılmaz olur. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması ve sağlıklı beslenerek geçirilen Ramazan'ın ardından verilen kiloların kalıcı olması için neler yapılması gerekiyor? Beslenme ve Diyet uzmanı Hatice Marangoz; bayramı sağlıklı tercihler yaparak geçirmenizin, sağlığınız üzerindeki önemini anlatıyor.
YAVAŞLAYAN METABOLİZMAYI KAHVALTIYLA HAREKETE GEÇİRİN
Ramazan boyunca öğün sayısı azaldığı için bayram kahvaltıları atlanabiliyor veya tam tersi; kızartmaların, böreklerin, açmaların, şarküteri ürünlerinin olduğu ağır kahvaltılar yapılabiliyor. Fakat olması gereken ikisi de değildir. Yavaşlayan metabolizmanızı harekete geçirecek öğün, sağlıklı kahvaltıdır. Kahvaltıda peynir çeşitleri, yumurta, zeytin, mevsim sebzeleri veya bunları kullanarak yapabileceğiniz omlet, menemen alternatiflerinin yanında tam tahıllı ekmek grubu veya ölçülü tüketilecek simit de hafif ve güzel bir tercih olacaktır.
VÜCUDUNUZUN IHTIYACINI KARŞILAMAK IÇIN BOL BOL SU IÇIN
Ramazan boyunca iftardan sahura kadar 1.5-2 litre su tüketmeye özen gösterebildiyseniz ne mutlu size. Ramazan Bayramı boyunca ve sonrasında da aynı özeni göstermeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Bireylerin su ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinden, ortalama olarak kilogram başına 30-40 ml. su tüketimi sağlıklı olacaktır. Ramazan süresince yeterli su tüketemediyseniz, özellikle de bu sıcak havalarda vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak için bol su içmeniz gerekmektedir. Su tüketimi metabolizmanızın hızlanmasına destek olurken, aynı zamanda yetersiz sıvı alımına bağlı oluşabilen rahatsızlıkların da önüne geçmektedir.
ŞEKER, ÇIKOLATA, LOKUM YERINE KURU MEYVE YEMEYI TERCIH EDIN
Bayramlarda şekerlemelerin, çikolataların, lokumların ikram edilmesi geleneğimizdir. Geleneği hiç bozmadan ikramlarınızın içeriğini değiştirebilir, sağlıklı hale getirebilirsiniz. Nasıl mı? Gün içerisinde vücuda çok fazla şeker yüklenmesini engellemek ve bu ikramları sağlıklı hale getirmek adına misafirlerinize kuru meyveler ve kuru yemişler sunabilirsiniz. Böylece vitamin ve mineral içeriği zengin ikramlarınız olacaktır. Unutulmaması gereken, miktar kontrolünün de yapılmasıdır. Kuru meyvelerin ve yüksek kalori içeren kuru yemişlerin avuç içi kadar tüketilmesi, kilo kontrolü için önemlidir.
AĞIR ŞERBETLİ TATLIYI UNUTUN SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
'Ramazan bitti, istediğim her şeyi yiyebilirim' düşüncesi yanlış ve bir o kadar sağlıksızdır. Bir aylık oruç tutmanın ardından gelen bayramda tüketilen ağır, şerbetli, kızartmalı tatlılar sağlığınız açısından risk oluşturacaktır. Rahatsızlıkların yaşanmaması için tercihinizi sütlü, meyveli tatlılar veya dondurma yönünde kullanabilirsiniz. Ramazan'da azalan öğün sayısı ve iftar saatinde yeme alışkanlığı bayramda da devam edebiliyor. Ramazan öncesi düzene geçişi ağlayabilmek adına ana öğünleri ve yapılacak ara öğünleri atlamamanız sağlık için önem arz etmektedir.
HAFIF ARA ÖĞÜNLER, ANA ÖĞÜNÜ ABARTMANIN ÖNÜNE GEÇER
Yapılan hataların en başında ziyaretlerde ikram edilen böreklerin, tatlıların öğün olarak kabul edilmesi geliyor. Bu yanlışlıklar ile kan şekerinde hızlı oynamalar ve daha çabuk acıkmalar, sonrasında yeniden beslenme ihtiyacı; fazla kalori alımı gerçekleşiyor. Bu durum sağlık sorunlarına ve bayram kilolarına davetiye çıkarıyor. Kahvaltı ile başlayacağınız güne hafif ara öğünler ile devam etmeniz, bayram ziyaretlerinde tüketilecek miktarı azaltacaktır. Yapılacak ana, ara öğünlerde muhakkak salata ve meyvenin bulunması günlük yeterli posa almanızı sağlayacak, yaşanabilen kabızlık sorunlarının giderilmesi adına kurtarıcı olacaktır.
BIR SAATLIK YÜRÜYÜŞ KILOLARIN KALICI OLMASINI ENGELLER
Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri de, yapılan fiziksel aktivitedir. Günlük yaşantınızda olduğu gibi bayramda da hareket etmeye özen gösterin. Bayram ziyaretlerine mümkün olduğunca yürüyerek gitmek, gün içerisinden fazla adım atmanızı sağlayacaktır. Akşamüstü yapılacak tempolu yürüyüş aynı zamanda metabolizma hızınıza olumlu etki yapacaktır. Gün içerisinde yediklerinize dikkat edemediyseniz, yapılacak bir saatlik yürüyüş bayram kilolarının kalıcı olmasına engel olacaktır.
ÇAY-KAHVEYİ ABARTMAYIN!
GÜN
içerisinde, ziyaretlerde fazla tüketilen çay ve kahve yoğun kafeinden dolayı uykusuzluk, çarpıntı gibi birçok sağlık sorununu beraberinde getirirken, diüretik etkisinden dolayı vücuttan fazla sıvı atılımı yapmaktadır. Tüketeceğiniz çaylar açık, şekersiz olmalı ve gün içerisinde üç-dört çay bardağını geçmemelidir. Çayları ikram edilen yiyeceklerin yanında tercih etmenizin, tüketeceğiniz miktarı azaltacağını hatırlatmakta yarar var. Kahveyi ise günde bir-iki fincan kafeinsiz veya az kahve ile hazırlanmış olarak içebilirsiniz. Çay ve kahveye alternatif olarak günde bir-iki fincan bitki çayı da içilebilir, böylelikle metabolizmanıza destek vermiş olursunuz. Tükettiğiniz miktarları not alın. Bireylerin besin tüketim kaydı alması hem kilo verirken, hem de verilen kiloların kontrolünde; gün içerisinde neler yaptıklarını görmeleri ve dikkatli olmaları konusunda yarar sağlar. Bayram ile seçenekleri artan sofralarda miktar ve tüketimin kontrol mekanizmasının tüm ısrarlara rağmen sizde olmasını sağlamak için tüketim kaydı tutmanız önemlidir. Böylelikle gün boyunca neler tükettiğinizi görüp bayram sonrasında çıktığınız tartıda sürpriz ile karşılaşmamış olursunuz.