Oruç tutmanın, sağlıklı kişilere birçok faydalı etkisi vardır. "Oruç doğru tutulduğu taktirde, vücudumuzda anti-aging tedavinin yapması imkansız olan birçok olumlu gelişme olur" diyen nörolog Prof. Dr. Serdar Dağ, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bunun yanında şeker hastalığı, epilepsi yani sara hastalığı gibi açlıktan olumsuz etkilenecek olan bir hastalığı olanlar için ise, doktor izni olmadan oruç tutmak zararlıdır." Prof. Dr. Serdar Dağ, oruç tutmanın sağlığımıza olan olumlu etkilerini anlattı: Oruç tutarken amaç; belli bir süre aç kalıp daha sonra her zamanki yeme alışkanlığından farklı olarak, sınırsız yiyeceklerle sahura kadar beslenmek olmamalıdır. Oruçta doğru beslenmek ve bünyeyi yormamak esastır. Bünyeniz için, çok ağır yemeklerden ve aşırı yemekten kaçınmak gerekir. Doğru tutulan orucun beyin yanında birçok organ sistemine de sayısız faydası vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Bağırsağınızın florasını düzenler, sağlıklı çalışmasını sağlar.
İltihaplanmaların azalmasını sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Açlık hormonu ghrelin ve tokluk hormonu leptinin çalışmasını düzenler. Kontrolsuz açlık duygusunu yok eder.
Yağ yakmanıza yardımcı olur.
Oruç tutmanın, beyin üzerinde de birçok olumlu etkisi vardır. Yapılan son çalışmalar, sinir hücresinin yeniden kazanılmasının mümkün olduğunu göstermiştir. Doğru şekilde yapılan oruç ibadeti; kök hücrelerin yeni beyin hücresi yapmasını harekete geçirir. Yani vitamin ve mineral destekli kalori kısıtlaması ve belli bir süre aç kalmak; kök hücrelerin nöron yapmasını harekete geçirir, beyin hücrelerinin birbirleriyle olan iletimini artırır. Ayrıca belli bir süre aç kalmak, beyin hücrelerinin enerji üretim yeri olan mitokondrilerin en verimli şekilde çalışmasını sağlar. Mitokondrilerde oluşan yüksek enerjinin vücudu birçok hastalıktan, özellikle de çağımızın korkulu rüyası olan Alzheimer'dan koruduğu bilinen bir gerçektir. Birçok hormonun üretim ve kontrol merkezi beyindedir. Oruç tutmak, beyinden salgılanan birçok hormonun salınımını düzenler. Böylelikle vücudun çalışma düzeni dengelenir, yaşla veya çeşitli sebeplerle bozulan hormon dengesi düzenlenir. Ayrıca doğru şekilde tutulan oruç, hücre yenileyici etkisinin yanında vücudumuzda DNA tamirini de yapar. DNA, birçok hastalığı kodlayan, hücrede bulunan ve tüm özelliğimizi belirleyen yapı taşıdır. Oruç aynı zamanda bir irade işidir. Kişinin iradeli olması ve bazı duygularına hakim olmaya çalışması terapi etkisi gösterir. Oruç tutan kişilerde duygular, inanç gibi güçlü bir etki altında olduğu için kişi sinirlenmesini, olumsuz düşünmesini daha iyi kontrol eder. Araştırmalar; orucun, tüm beden üzerinde anti-enflamatuar etkiye sahip olduğunu, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında da çok önemli olumlu sonuçların alınmasına etken olduğunu gösteriyor.
MİGRENLİ HASTALAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen migren hastalarının en sık sorduğu soru budur. Atak görülme sıklığı herkeste farklılık gösterdiği için kişi mutlaka kendini test etmelidir. Çünkü oruç, ağrılı hastalarda dengeyi ciddi şekilde bozabilir. Fazla olmayan ataklar şeklinde gelen bir ağrı varsa ve kişi ilaç dışı yöntemlerle de ataklarını geçirebiliyorsa, sahur ve iftar öğünlerini düzgün takip etmek kaydıyla oruç tutabilir. Hafif ve orta şiddetli ağrıların nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçme olasılığı çok yüksektir. Ayrıca migren ağrısı sırasında başı bir eşarp veya tülbentle sıkmanın ve başın üzerine buz veya soğuk uygulama yapmanın, atağı geçirmede etkinliği yoktur.
EPİLEPSİ HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Epilepsi hastalığının birçok çeşidi vardır. Epilepsi nöbetleri dikkatin dağıldığı anı yakalar. Dolayısıyla dikkati dağıtacak kadar aç kalmak nöbeti tetikler. Sık tekrarlayan nöbeti olan hastaların oruç tutması sakıncalıdır. Nadir nöbet geçiren hastalar oruç tutmak için doktorunun onayını almalıdır.
TANSİYON HASTALARINDA ORUÇ BEYNİ NASIL ETKİLER?
Oruç tutan hipertansiyon hastaları tedavilerine dikkat etmemeleri durumunda önemli sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu nedenle oruç tutmak isteyen hipertansiyon hastalarının mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekiyor. Doktoru tarafından oruç tutmasına izin verilen hipertansiyon hastalarının iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmeleri şart. Ayrıca bu hastaların ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekiyor. Beyin kanamasının en sık görülen sebebi tansiyon yüksekliğidir. Eğer oruç tutarken tansiyon kontrol altına alınamıyorsa, oruca devam edip etmeme konusunda mutlaka doktora danışmak gerekir.
DEPRESYON HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sinir siteminin; iş yoğunluğu, yaşanılan kötü olaylar, hava kirliliği gibi nedenlerle biyokimya değerlerinin bozulması sonucu oluşur. Ağır depresyon hastaları, panik atak hastaları ve anksiyete bozukluğu olan hastaların oruç tutmaları durumunda hastalıkları daha fazla şiddetlenebilir ve bu hastaların doktorlarına danışmadan oruç tutmaları önerilmez. Özellikle sürekli ilaç kullanması gereken manik depresif bozukluğu olan kişilerin oruç tutmaları doğru olmaz.
MS HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
MS daha çok gençleri etkileyen, çeşidine göre nadir ya da sık tekrarlayan ataklarla devam eden bir hastalıktır. Uyuşma, güç kaybı, görme bozukluğu gibi belirtiler verebilir. MS hastalarının oruç tutmamalarında fayda vardır. Yine de tutacak hastaların mutlaka doktorlarından onay alması gerekir.