Yazın en sık rastlanan enfeksiyonların başında sindirim sistemimizi etkileyen bağırsak enfeksiyonları (tıptaki adıyla 'gastroenterit') geliyor. Uzun süre açıkta bekletilen ya da iyi pişmemiş besinler, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırıyor. Özellikle havaların ısınması, bakterilerin de kolaylıkla çoğalması için zemin hazırlıyor. Hijyenik olmayan havuz ve denizlere girilmesi de enfeksiyon tehdidini artırıyor. İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Cem Yardımcı, birçoğumuzun tatil planı yapmaya başladığı şu günlerde kapımızdaki tehlikeli yaz enfeksiyonlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu...
DONMUŞ GIDA TEKRAR BUZLUĞA KONMAZ
Uzun süre açıkta bekletilen ya da iyi pişmemiş gıdaların tüketilmesi sonucunda bakteriler kendiliğinden bağırsak enfeksiyonuna neden olabileceği gibi, ürettikleri toksinler de enfeksiyona yol açabilir. Gıdaların güvenilir bir şekilde cam kaplarda, ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edilmesi, donmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması ve tüketilirken iyice pişirilmesi, sebzelerin ve meyvelerin temizliğinden emin olunan sularla yıkanarak tüketilmesi, ellerin sık sık yıkanması, ishalli biriyle aynı yerde yaşanıyorsa tuvaletten sonra çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yapılması gibi alınabilecek önlemler bakterilerin bulaşmasını önleyecektir. Bununla birlikte temiz olmayan havuz ve denizlerde de aynı tehlike geçerlidir. Enfeksiyon belirtisi olarak sıklıkla ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemimizi etkileyen 'gastroenterit' ile uyumlu klinik bulgular ortaya çıkar.
HER ZAMAN ANTİBİYOTİK OLMAZ
Yazın bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde bol su içilmesi, özellikle sodyum, potasyum, magnezyum gibi elektrolitlerden zengin sıvıların tüketilmesi, vücudun kaybettiği sıvıların tekrar geri alınması, elma, peynir, yağsız makarna, yoğurt, pirinç lapası, patates püresi gibi dışkıyı yoğunlaştıracak gıdaların tüketilmesi yeterli olacaktır. Yağlı yiyecekler, kızartmalar, sindirimi hızlandıracak kayısı, kavun, karpuz, incir gibi meyveler, fındık, fıstık gibi kuruyemişler ise su kaybını hızlandıracağından tercih edilmemelidir. Antibiyotik kullanımı genelde gereksiz olup sıvı tedavisi çoğunlukla yeterlidir. Bunun dışında ağızdan sıvı alınamayacak durumlarda bulantı ve kusmanın çok miktarda olması, damar içi sıvı gereksinimi doğurur. Bu nedenle doktora başvurulması gereklidir. Özellikle bebek ve yaşlılarda sıvı kayıpları damar içi sıvı miktarında hızlı kayıplara neden olacağından erkenden doktora başvurulmalıdır.
KREMALI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Yaz tatilinde kalacağınız otel seçiminde en büyük kalite standardı, hijyen kurallarına uyum olmalıdır. Temizliğin esas olduğu alanların kontrolünün sağlandığı, kalite standartlarına sahip otellerin tercih edilmesi gerekir. Otellerde açıkta uzun süre beklemiş kremalı, sütlü, mayonezli ve etli yiyeceklerde bakteriler kolaylıkla çoğalıp sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir. Bu gıdaların, kapalı bir şekilde muhafaza edildiğinden şüphe duyulması halinde tüketilmemesi gerekir.
ELİNİZE SİVRİSİNEK KORUYUCU SÜRMEYİN!
Sivrisinek ve sineklerin ısırığı sonucu sıklıkla lokal alerjik lezyonlar görülmektedir. Bu lezyonların kaşınmasıyla ikincil enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Önlem olarak kaşımaktan kaçınmak ve o bölgeyi suyla yıkamak gerekir. Şiddetli lezyonlarda ya da dilde, yüzde şişme ve solunum güçlüğü görüldüğü durumlarda acilen doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında çocukların ellerini ağzına götürme riskinden ötürü ellerine sivrisinek koruyucusu sürülmemelidir. Mümkünse çocuklar doğal yollarla sinekten korunmalı, cibinlik kullanılmalı, uzun kollu kıyafetler ve çoraplar giydirilerek sineklerden korunması sağlanmalıdır.
KLİMA HASTALIĞI ZATÜRRE SEBEBİ
Klıma yoluyla bulaşan hastalıklardan en önemlisi klima hastalığı/ lejyoner hastalığı olarak bilinen, 'Legionella pneumophila' isimli bakterinin neden olduğu zatürredir. Bu bakteri, klimaların filtrelerinde uygun ısı ve nem koşullarında kolaylıkla çoğalıp ortam havasına yayılabilmektedir. Bunun dışında bu hastalık; beklemiş su depolarından, duş ve musluklardan, terapi havuzları, jakuzilerden de kolaylıkla bulaşabilmektedir. Klima tesisatının ve sıhhi tesisatların gerekli bakım ve dezenfeksiyonunun sağlanması, bu bakterinin uzaklaşmasını sağlamayacaktır. Klimaların filtre temizliği kullanıcılar tarafından yapılabilse de iç temizliği özel kimyasallar kullanılarak teknik servis tarafından yapılmalıdır.
KENE SEZONU AÇILDI BELİRTİLERE DİKKAT!
Keneler ve sivrisinekler çeşitli enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizde özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülebilmektedir. Hastalığın belirtileri; ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı ve idrarda kanamadır. Bu belirtiler kene tarafından ısırıldıktan sonra bir-üç gün içinde ortaya çıkabileceği gibi bu süre 10-14 güne kadar uzayabilir. Eğer vücuda yapışmış bir kene varsa, kenenin ağız kısmının koparılmadan çıkarılması gerekmektedir. Başının ezilmesi veya üzerine kimyasal madde dökülmesi, virüsün kana geçişini artıracağından kesinlikle önerilmez. Kırsal bölgelere gidilirken kenelerden korunmak için vücudun açıkta kalan bölgeleri kapatılmalı, pantolonların paçaları çorap içine sokulmalıdır. Kene teması düşünülen durumlarda uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.