Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmek kadar; enerjiyi, zindeliğini ve ideal kiloyu korumak da önem kazanıyor. Bu ay yapacağınız fiziksel aktivitelere çok dikkat etmelisiniz çünkü oruçluyken, aç karnına spor yapmak vücut için sakıncalı olabiliyor. Gün boyu ihtiyaç duyduğu enerjiyi bulamayan vücut, kasları enerji kaynağı olarak kullanabilir. Bu durum kilo verme olarak görünse de, bunun sonucunda vücuttaki yağlarda değil, kaslarda azalma olabilir. İşte bu durumu önlemek ve Ramazan boyunca kilonuzu koruyabileceğiniz bir egzersiz programı uygulamak için dikkat etmeniz gerekenler:
Oruç tutarken sağlıklı olmak için en kolay ve ideal egzersiz; iftarı takip eden saatlerde yürüyüş yapmaktır. Orta tempolu bir yürüyüş için iftardan yarım saat sonrasını tercih edebilirsiniz.
Eğer daha kapsamlı bir egzersiz yapacaksanız, iftardan iki saat sonrasını tercih edebilirsiniz. İftarın ardından midenizin dolu olduğunu düşünerek vücudunuzu zorlayıcı hareketlerden kaçınmalısınız.
İftarın ardından fiziksel aktivite yapacaksanız, iftarda fazla yağlı ve sindirimi zor besinler tüketmemelisiniz. Tuzlu ve baharatlı yemeklerden kaçınmalısınız. Et; sindirimi uzun sürdüğü için tavsiye edilmezken, protein kaynağı olan yoğurt ve sütü bolca tüketebilirsiniz.
SIVI KAYBINDAN KAÇININ
Spor için yemeğin üstünden bir-iki saat geçmesini beklemelisiniz. Sporun ardından tekrar hafif şeyler yiyebilirsiniz. İftarı iki ara öğün şeklinde yapmak, sindirim sisteminizi yormadan, vücudunuza kademeli olarak enerji kazandırır.
Gün içinde sıvı ve enerji kaybettiğiniz için koşu yapmanız tavsiye edilmiyor. Bu nedenle kardiyo egzersizlerinden de uzak durmalısınız. 30-45 dakikalık hafif tempolu yürüyüşlere çıkmak yeterli olacaktır.
Oruç tutarken egzersiz programınızı aksatmak istemezseniz, aşırı sıvı kaybına neden olmayacak sporları tercih etmelisiniz. Ramazan ayında normal programınızı hafifletmeniz de gerekebilir. Örneğin, günde iki saat pilates yapıyorsanız, bunu yarım saate düşürüp daha az yorucu hareketleri tercih edebilirsiniz. Pilates, sindirim sistemi için de faydalı bir egzersizdir.
Ramazan'da vücut tüm gün besin ve suya ihtiyaç duyduğu için iftardan sonra yüksek şiddette egzersizler yapmak; kalp rahatsızlığı başta olmak üzere birçok sağlık problemine yol açabilir. İftar saatinden sonra kan şekeri yükseldiği için egzersiz yapmakta acele edilmemesi gerekiyor. Oruçlu olduğunuz saatler içinde spor yapacaksanız, bunun için sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Böylece açlığın neden olduğu yorgunlukwtan korunup gün boyu zinde kalabilirsiniz.
Yürüyüş, esneme hareketleri ve pilates, Ramazan ayına uygun egzersiz seçenekleri arasında.
Egzersiz sonrası bol su tüketerek sıvı kaybının önüne geçebilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Egzersiz sonrasında dinlenmek; hem vücudun ritmini yeniden bulması, hem de hücrelerin canlanması açısından önemlidir.
Yüksek tansiyon, şeker, kolesterol ve kalp rahatsızlıkları olanların şiddetli egzersizlerden kaçınması gerekiyor.
KARADENİZ'İN EŞSİZ LEZZETLERİ
HAYDE
Pide Ye, Karadeniz yemeklerini doğal malzemelerle aslına uygun şekilde İstanbullular'a sunuyor. Mekanda; Sürmene pidesi, karalahana çorbası, hamsi tava, hamsili pilav, kıtır mantı, Çayeli kurufasulyesi, mıhlama, Rize tava ve karalahana sarma gibi yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Beyoğlu'ndaki Hayde Pide Ye, her gün 07.30- 23.00 saatleri arasında açık.
İFTAR VE SAHURDA BİR BAŞKA GÜZEL
İSTANBUL Hisar Cafe & Restaurant; Rumelihisarı'nda Türk ve dünya mutfağından seçme lezzetler sunuyor. 1953'ten beri Boğaz manzarası eşliğinde, demlikte çay sunumu ve nargilesiyle İstanbul'un simge mekanlarından biri olan Hisar'da, Ramazan'ın tadı da bir başka. Ramazan'a özel bir mönü sunan mekanda, iftar ve sahurda sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilirsiniz.
SAHURDAN YARIM SAAT SONRA UYUYUN
Gün boyu enerjik olmak için sahurda yediklerinize de dikkat etmelisiniz. Kaslarınız proteine ihtiyaç duyacağı için, sahurda kilomuz başına iki gram protein almamız gerekiyor. Ayrıca kilomuzun üçdört katı kadar karbonhidrat alırsak, gün boyu ihtiyacımız olan enerjiyi sağlamış oluruz. İftarda olduğu gibi sahurda da yağlı besinler tüketmemeye dikkat etmeli ve sindirim açısından sahur yaptıktan yarım saat sonra uyumalısınız.
Düzenli bir şekilde spor yaptığı halde Ramazan ayında spor programına ara verenler, fizik ve kondüsyon açısından önemli değişimler yaşayabilir. Bunu engellemek için sıvı ve mineral kaybına neden olmayacak yüzme ve bisiklet gibi egzersizleri de tercih edebilirsiniz.