REFLÜ
Ülkemizde çok sık rastlanan reflü rahatsızlığına dair detayları ve Ramazan'da nasıl beslenmeleri gerektiğini İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar anlatıyor.
Gastroösefageal reflü hastalığı ya da halk arasında bilinen ismiyle mide reflüsü, yemek borusunun alt ucunun, mide asidine maruz kalması ile oluşan rahatsızlıktır. Mideden salgılanan asit, normal şartlarda yemek borusuna geçemez. Mide ile yemek borusu arasında mevcut olan kelepçe mekanizması bunu engeller. Reflünün olabilmesi için midedeki asidin yemek borusuna doğru kaçması gereklidir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Göğüs Ağrısı: Mide asidi yemek borusuna çıktığı zaman yemek borusu asidin etkisiyle yanmaya başlar. Bu yanmayı göğsümüzde ağrı olarak hissederiz. Bu ağrılar genellikle yemek sonrasında, mide asidinin salgılandığı zamanlarda oluşur.
Acı Tat: Bazen mide asidi yemek borusundan geçerek ağıza gelir ve bu da ağızda acı bir tada (mide asidi nedeniyle) yol açar. Boğazda ve ağızda kötü bir tat bırakır. Genellikle yemek sonrası nadiren de yemek sırasında oluşur.
Boğaz Ağrısı: Reflünün genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılan bir diğer belirtisi de boğaz ağrısıdır. Mide asidinin tahriş ettiği yemek borusunda ağrılar görülebilir. Eğer gribin diğer belirtileri yoksa boğaz ağrısının sebebi reflü olabilir.
Bu üç belirti en sık rastlanan bulgulardır. Bunun dışında;
Geçmeyen öksürük
Yutma güçlüğü
Hıçkırık
Karında şişlik
Ağız kokusu
Ses kısıklığı
Sürekli devam eden boğaz iltihaplanması
Ses tellerinde nodül
Boğazda yabancı cisim hissi
Sık sık boğaz temizleme hissi
Uyku sırasında yaşanan kısa süreli soluk durması gibi belirtileri de mevcuttur.
REFLÜ EN ÇOK BU KİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR!
Mide fıtığı olanlarda,
Mide boşalması geç olanlarda,
Şişmanlarda,
Hamilelerde,
Sigara içenlerde,
Şeker, astım ve bazı romatizmal hastalığı olanlarda
Reflü ilerlerse telafisi zor olabilir
Reflünün belirtileri oldukça açıktır. Bu sebeple yukarıda görülen bulguları kendinizde gözlemliyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Doktorunuz yukarıdaki belirtileri reflü tedavisine başlamak için yeterli bir sebep olarak görebilir. Mevcut şikayetler, hikaye ve bulgulardan yola çıkarak gastroözofagial reflü tanısı konabilir. Tanı koymak veya hastalığın şiddetini belirlemek için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler, manometrik çalışmalar yapılır.
REFLÜ İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Reflü tedavisinde bizlere önemli görevler düşmektedir. Tedavideki en önemli nokta; yaşam tarzımızda yapacağımız değişikliklerden geçer. Bazı insanlar yaşam tarzında yaptıkları değişiklik ve ilaç ile reflüyü kontrol atında tutabilirken bazı hastalar için cerrahi müdahale gerekir.
Cerrahi tedavisi sürekli ilaç içmek zorunda kalanlar, ilacı kestiğinde şikayetleri tekrarlayanlar, ilaca rağmen yemek borusundaki ülserleri iyileşmeyenler, kanamaya neden olan ülserler, yemek borusu hücrelerinde ileri derece bozukluk olan hastalara yapılmaktadır. Cerrahi tedavi, Nissen Fundoplikasyon ve manyetik sfinkter şeklinde kolaylıkla yapılmaktadır.
REFLÜ PROBLEMİ YAŞAYANLAR İÇİN RAMAZAN'DA BESLENME TÜYOLARI…
Birçok besin mide asidini arttırmadığı için reflüyü tetiklemez ve reflü hastaları tarafından güvenle tüketilebilir. İftarda ve sahurda ağır, yağlı, kızartmalar yememekle birlikte;
Elma, muz, patates (fırında veya haşlama), brokoli, lahana, fasulye, havuç, yağsız kıyma, haşlama tavuk göğsü, balık, ekmek, beyaz peynir, yulaf, esmer pirinç, kepek, beyaz pirinç, mısır ekmeği, yağsız krem peyniri, soya peyniri, yumurta.
Bitkisel Protein: Bitkisel kaynaklardan alınan protein mide ve yemek borusu arasındaki asit geçişini engelleyen özofagus kasını zorlamaz ve reflüyü tetiklemez.
Lifli Gıdalar: Lifli besinler sindirim sırasında aşırı mide salgılanmasını engeller ve reflü riskini azaltır.
Sebzeler: Domates dışında kalan tüm sebzeler reflü hastalarına önerilmektedir. Özellikle lahana gibi omega 3 yağ asitleri, vitamin ve mineralce zengin sebzeler reflü tedavisine yardımcı olur.