Diyetisyen Canel Öner
İçeceklere şeker değil tarçın ekleyin
Meyve ve sebzelerin bütün olarak tüketilmesi her zaman suyunun tüketilmesinden daha sağlıklıdır. Böylece sebze ve meyvenin lif ve ilave besinlerini de alırız ama yaz aylarına doğru ister istemez hava sıcaklıklarından dolayı yemek yerine bol bol sıvı tüketimi tercih edilir. Burada da doğru tercihlerin yapılması devreye girmektedir. Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi'nden Diyetisyen Canel Öner, en sağlıklı içecekleri anlattı...
Limon suyu
Limon suyunun mucizelerinden faydalanmak için, sabahları güne bir bardak ılık suyun içine sıkılan yarım limon suyu ile başlanabilir. Kronik hastalıklarla savaşmak için vücuttaki alkali dengesini korumak çok önemlidir. Limon, asit içermesine rağmen, tüketildiğinde vücudun alkalize olmasına yardımcı olmaktadır. C vitamini açısından çok zengin olan limon, aynı zamanda bağışıklık ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına, vücudun kanserle savaşmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Limon suyu, vücudun kandaki toksinleri temizlemesine yardımcı oluyor. Sadece bir limon, günlük C vitamini ihtiyacımınız yaklaşık yarısını karşılamaktadır.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR
Vişne suyu
Vişne; yüksek fitokimyasal seviyeleri ve uyku döngüsünün düzenlenmesinde önemli olan melatonin hormonunu içerir. Antienflamatuvar ve antioksidan etkileri nedeniyle bilinen fenolik bileşiklerin mükemmel bir kaynağıdır.
Nar suyu
Fazla şeker ve kalori içermesine karşın antioksidan bakımından zengindir. Beyin fonksiyonlarınız ile birçok kanser türünden korunmanıza yardımcı olur.
Portakal suyu
Portakal suyunda bolca C vitamini bulunur ve bağışıklığınızı, kemikleri güçlendirir. Kalorisi biraz daha fazla olduğu için miktarı daha da önemli olmaktadır. Vücutta iltihabı önler ve ödem attırır.
Domates suyu
Domatesin içerisinde yer alan likopen, prostat ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltmakta ve damar tıkanıklığını önlemektedir. Taze hazırlanmış domates suyunu biraz limon suyu ve maden suyu ile karıştırarak lezzetli, sağlıklı ve serinletici bir içecek elde edebilirsiniz.
TOK HİSSETMENİZİ SAĞLAR
Salatalık suyu
Cildinizin, serbest radikallerin yarattığı hasar ile mücadele etmesini sağlayan besin maddeleri içerir. Cildinizi genç tutmayı sağlayan bol miktarda C vitamini içerir ve parlaklık vererek cildin taze ve canlı görünmesini sağlar. Nane ve salatalık suyu, kötü ağız kokusunu gidermenin bir yoludur. Bazı durumlarda kötü nefes kokusu sindirim sorunlarından kaynaklanır ve salatalık vücutta düzgün sindirimi sağlamaya da yardımcı olur.
Ananas suyu
Bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihaplanmayı önler, kalp sağlığını korur ve uzun süre tok hissedilmesini sağlar, kilo vermenize de destek olur.
Kefir
Patojenlere karşı savaşarak ve enerji düzeylerini artırarak verimli sindirimi destekler. Probiyotikler, ön sindirim yaparak sindirmeyi kolaylaştırır ve sindirim enzimlerini salgılayan pankreasın iş yükünü azaltır. Kabızlık, maya enfeksiyonu, diyare, Crohn hastalığı, çölyak, irritabl bağırsak sendromu, kandida ve ülseri hafifletmeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Ekşi bir tada sahip olduğu için tadını sevmeyenler, mevsim meyveleriyle blender yaparak tüketebilir.
MADEN SUYU EKLEYEBİLİRSİNİZ
Naneli ayran
Yaz aylarının serinleten klasiklerinden biri olan naneli ayran, sağlıklı alternatiflerden biridir. Yoğurda su yerine maden suyu ekleyerek de yapılabilir. Sıcaklarda terlemeyle oluşanmineral kayıplarını yerine koymak için maden suyu iyi bir seçenektir.
Süt
Özellikle kemik sağlığını desteklediği için önemlidir çünkü protein, kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Sütte bulunan kalsiyumun kilo kontrolüne de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Yağsız ya da az yağlı olmak üzere günde bir-iki su bardağı kadar tüketilebilir. Eğer hayvansal süt ürünlerine alerji durumu varsa; badem sütü, Hindistan cevizi sütü gibi seçenekler tercih edilebilir.
SOĞUTARAK ŞEKERSİZ TÜKETİN
Tarçınlı yeşil çay
Bitki çayları genellikle sonbahar ve kış aylarında tercih edilmektedir. Ancak yeşil çay ve kuşburnu gibi bitki çayları, antioksidan ve C vitamini içerikleri ile vücuda sağlık katmaktadır. Fermente edilmemiş yapraklardan yapılan yeşil çay, polifenoller olarak adlandırılan en güçlü antioksidanı içerdiği için en sağlıklı içeceklerden biridir. Antioksidanlar; hücrelere zarar veren, DNA'ya zarar veren ve hatta hücre ölümüne neden olan bileşikler olan serbest radikallerle savaşan moleküllerdir. İçerisine ekleyeceğiniz tarçın, kan şekerini dengelemenize yardımcı olur. Bunlar soğutularak, şekersiz tüketilebilir.
Seda Dursun/Diyetisyen
KİLO VERDİREN 7 MUCİZEVİ BESİN
Yaz mevsiminin kapıya dayandığı şu günlerde hızlı ve bir o kadar sağlıklı diyet programıyla fazla yağlardan kurtulmak ve ideal kiloya ulaşmak mümkün. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, yağ yakımını hızlandıran yedi besini açıkladı...
1- Yağsız yoğurdun gücü
Beslenme listenizin başına yağsız yoğurdu ekleyin. Çünkü günde üç öğün tüketilen yoğurt, vücudun hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı oluyor. Bölgesel yağlanmaların önüne geçiyor.
2- Zerdeçal yeme zamanı
Zerdeçal, bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirime yardımcı oluyor. İştahı keserek vücutta yağ hücrelerinin birikmesini engelliyor.
3- Daha fazla mercimek!
Mercimek, vücudun demir eksikliği sebebiyle yavaşlayan sistemini hızlandırarak yağ yakmasına yardımcı oluyor.
4- Yeşil çay içmeyen kalmasın
Yeşil çayın içinde yer alan polifenolik bileşenler, yağ yakımını hızlandırıyor. Aynı zamanda termojenik etkisi ile metabolizma hızını da destekliyor.
5- Kırmızıbibere yer açın
Kırmızıbiberin en önemli özelliği, vücut ısısını artırıp metabolizmayı hızlandırarak besinlerin daha hızlı sindirilmesini sağlamaktır.
6- Fıstık ezmesi yiyin
Günde sadece bir tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi, yağ yakımını hızlandırıyor. Şekersiz fıstık ezmesi, tokluk hissini artırıyor ve kan şekerini düzenliyor.
7- Hindistan cevizi yağı
İnsülini dengeliyor ve göbek bölgesindeki yağlanmayı engelliyor. Günde iki tatlı kaşığını geçmediğiniz sürece kilo vermeye yardımcı oluyor.