İHALEYİ KAZANANA 10 YIL ALIM GARANTİSİ
Hükümetin, savunma sanayiden sonra sağlıkta 'milli ve yerli' hedefleri kapsamında en büyük yerli tıbbi cihaz ihalesinde sona gelindi. Sağlık Bakanlığı, Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında MR, Bilgisayarlı Tomografi, Ultrason, Monitör, Dijital Radyografi cihazı ilanı yayınlandı.
İhale Sağlık endüstrileri kurulu başkanı Müsteşar Prof. Eyüp Gümüş koordinasyonunda yürütülecek.
İhale şartlarına 10 yıl alım garantisi getirirken tıbbi cihazların 5 yıl içinde yüzde 50'sinin Türkiye'de üretimini hedefliyor. Yan ürünlerle birlikte 10 milyar dolarlık ürün alımı getiren ihale için 4 Temmuz 2018 son başvuru tarihi olarak belirlendi.
10 MİLYAR DOLARLIK İHALE
İhale ile 350 MR, 538 Bilgisayarlı Tomografi, 7 bin 142 Ultrason Cihazı, 43 bin 372 Hastabaşı Monitör Cihazı, 3 bin 236 Dijital Radyografi Cihazı alım ihalesi açık ihale usulüyle ihale edilecek. İhale sadece iş ortaklığına açık olup konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemeyecek. İstekliler, tekliflerini birim fiyatlar üzerinden verecek. İhale için işin tamamı için teklif verilecek. İhaleyi alan firmaya şehir hastaneleri başta olmak üzere Türkiye'nin ihtiyacı olan tıbbi cihazların yerli üretim şartıyla 10 yıl devletten alım garantisi verilecek. Toplamda 10 milyar dolarlık bütçesi planlanan ihale 4 Temmuz'da Sağlık Bakanlığı'nda yapılacak.
DÜNYA DEVLERİ TÜRKİYE İÇİN YARIŞACAK
İhale için dünya devi ileri teknoloji üretimi yapan şirketler Amerikan devi General Electric (GE) ve Hollanda devi Philips yerli ortak arayışına girmişti. Tıbbi cihaz üretiminde dünyanın en büyüklerinden GE, ASELSAN ile ortak yaparken, Philips ise Vestel'i seçmişti. İhaleye bu şirketlerin dışında firmaların da katılması öngörülüyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK TIBBİ CİHAZ İHALESİ
İhale, tıbbi cihaz alanında dünyadaki en büyük alım garantili ihaleler arasında gösteriliyor. İhale sonrasında, yerli firmayla ortak üretim için belirli süre verilecek ve her yıl kademeli olarak yerli ürün şartı getirilecek. Böylelikle 5 yıl sonunda ürünlerin en az yarısı Türkiye'de üretilmiş olacak. 10 yıl sonunda ise söz konusu ileri teknoloji cihazları Türkiye ithalden kurtulurken ihraç eden ülke durumuna geçmesi bekleniyor.